Intervju

IGK: Najoštrija osuda podizanja krsta u srebreničkom naselju Jasenova

IGK: Najoštrija osuda podizanja krsta u srebreničkom naselju Jasenova

- Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuÄ‘uje postavljanje krsta u sarebreničkom naselju Jasenova, ocjenjujući taj čin još jednim dokazom "nastavka agresije na bosanskohercegovačku zemlju drugim sredstvima i metodama".

 

-Kao i u svim dosad sličnim situacijama, krst je podignut potpuno nelegalno, bez podnošenja zahtjeva i bez poštovanja zakonske procedure. Prije dvadeset godina u Jasenovu je izvršen genocid nad bošnjačkim narodom, tu su muškarci, žene, djeca, starci ubijani, žene silovane, kuće spaljivane. I pored sudski dokazanog genocida, njegovi izvršioci se i danas nalaze u tom mjestu nastavljajući agresivno genocidnu politiku - navodi ovaj institut u saopćenju za javnost.

 

Smatraju da se radi o nastavku kontinuiranog procesa ponižavanja žrtava i svjedoka agresije na Republiku BiH i genocida nad Bošnjacima, pokušaju minimiziranja i prekrajanja historijskih činjenica o agresiji i genocidu te pokušaju pobjede laži nad istinom.

 

-Dok se bošnjački žrtve kontinuirano ponižavaju, bošnjački politički establišment šuti. I ne samo šuti, već i šuruje s onima koji nastavljaju agresivno genocidnu politiku drugim sredstvima - tvrdi Institut u saopćenju za javnost.

 

Sramno je, dodaju, što BiH na koju je izvršena agresija i genocid 20 godina poslije nema zakon o zabrani negiranja, minimiziranja ili opravdanja genocida i zločina protiv čovječnosti, zakon o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i cijeloj BiH, zakon o proglašenju 30. augusta Danom sjećanja na sve nestale u BiH i zakon o pravima žrtava torture u BiH.

 

-Nijedna bošnjačka politička opcija na proteklim oktobarskim izborima u svojim programima nije imala aktivnosti na realizaciji navedenih elemenata bez čije realizacije nema istine i pravde, a bez istine i pravde nema pomirenja, nema bolje budućnosti BiH - kažu u Institutu.

 

Najoštrije osuÄ‘ujući "najnoviji anticivilizacijski atak na bošnjačke žrtve, bošnjački narod i državu BiH", Institut za istraživanje genocida, Kanada će još više pojačati napore da se kultura kolektivnog pamćenja uvede ne samo u kolektivno pamćenje žrtve, već i čitavog bošnjačkog naroda i države BiH.

 

-Sve u cilju konačne pobjede istine i pravde, ne u ime osvete, već u ime bolje bosanskohercegovačke države i društva - poručuju iz  Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

 

(FENA)

 

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/241976-IGK-Najostrija-osuda-podizanja-krsta-srebrenickom-naselju-Jasenova.html

http://www.bhreporter.ba/index.php/vijesti-2/388-igk-najostrija-osuda-podizanja-krsta-u-srebrenickom-naselju-jasenova

http://tuzlalive.ba/igk-najostrija-osuda-podizanja-krsta-u-srebrenickom-naselju-jasenova/

http://novovrijeme.ba/igk-najostrija-osuda-podizanja-krsta-u-srebrenickom-naselju-jasenova/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=53900

http://bosnapress.co/krst-u-srebrenickom-naselju-je-jos-jedan-dokaz-nastavka-agresije-na-bih/

http://www.avaz.ba/clanak/140838/krst-u-srebrenickom-naselju-je-jos-jedan-dokaz-nastavka-agresije-na-bih

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: