Intervju

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra, u Torontu (Kanada) održana je svečana akademija.

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra, u Torontu (Kanada) održana je svečana akademija.

 

Pored velikog broja graÄ‘ana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi i KanaÄ‘ana prijatelja BiH, akademiji su prisustvovali i član Kanadskog parlamenta i Vlade Bernard Trottier, koji je Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institutu za istraživanje genocida, Kanada odao pismeno priznanje za rad na planu predstavljanja države BiH u kanadskom društvu, te za izuzetan rad na zaštiti ljudskih prava i sloboda u Kanadi i svijetu.

 

U svom izlaganju koje je aklamacijom prihvaćeno prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada, je govoreći o značaju Dana državnosti BiH kazao da je nacionalni interes Bošnjaka očuvanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države svih njenih graÄ‘ana i naroda, te da je to ključni, fundamentalni, najviši interes i vrhovni nacionalni cilj Bošnjaka.

 

- To je suštinska odredba nacionalnog programa Bošnjaka. U najtješnjoj povezanosti sa borbom za biološki opstanak jeste očuvanje Bošnjaka kao političkog naroda, a ne samo vjerske grupe. Tu svoju karakteristiku Bošnjaci će zadržati sve dok postoje teritorijalna cjelovitost, nezavisnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija preko kojih se oni ostvaruju - kazao je Ramić.

 

Na kraju je izlaganja Ramić je iznio poruku kanadskih Bošnjaka koja je usvojena aklamacijom a kojom se upozorava Predsjedništvo i Parlament BiH, kada je u pitanju ratifikacija granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore, da ne dodijele taj prostor Crnoj Gori, jer je to suvereni prostor bh. države i zemlje.

 

- Pitanje Sutorine je civilizacijski test za sve bh. političare, ali i za meÄ‘unarodne političke subjekte i meÄ‘unarodnu pravdu. Kanadski Bošnjaci traže da Predsjedništvo BiH i PS BiH vrate Sutorinu tamo gdje historijski, pravno, geografski pripada Državi BiH - rečeno je pored ostalog u aklamaciji.

 

Akademiji je prisustvovao i Fuad Đidić zamjenik ambasadorice BiH u Kanadi Koviljke Špirić.

 

Akadenija je održana pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Instituta za istraživanje genocida, Kanada i kanadske bošnjačke zajednice, a u izvanrednoj organizaciji BIZ "Gazi Husrev Beg" Toronto, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

(Fena)

http://www.avaz.ba/clanak/148235/kanadski-bosnjaci-porucili-usvojiti-rezoluciju-o-seselju

http://instituteforgenocide.org/?p=8935&lang=bs

http://www.bosniak.org/bosanski/u-torontu-odrzana-akademija-povodom-dan-drzavnosti-bosne-i-hercegovine/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54237

http://www.chicagoraja.net/?p=38621

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: