Intervju

IGK: Priznavanje 25. novembra je pitanje patriotske, ali i ljudske časti

IGK: Priznavanje 25. novembra je pitanje patriotske, ali i ljudske časti

 

Institut za istraživanje genocida iz Kanade u saopćenju povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra, ističe da je priznavanje ovog datuma pitanje patriotske, ali i ljudske časti.

 

IGK: Priznavanje 25. novembra je pitanje patriotske, ali i ljudske časti Foto: Haris Begić/Klix.ba

"25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrÄ‘ene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Bosna i Hercegovina je odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava", stoji u saopćenju.

 

IGK navodi da se veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda u tome što je umjesto mržnje ponudio bratstvo, umjesto razdora jedinstvo, umjesto podvojenosti ravnopravnost, umjesto sluganstva samostalnost, nezavisnost, suverenost, u vlastitoj državnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj zajednici.

 

"ZAVNOBIH je forsirao i naglašavao jedinstvenu bosanskohercegovačku državu u kojoj susret sa državom čini radost u kojoj susret sa drugim i drugačijim opet čini radost. Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu Bosnu i Hercegovinu govore da je vještačka tvorevina koja nema budućnost, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv agresija i genocida, svima onima koji guše osnovna ljudska prava i slobode, svima onima koji uzalud hoće Bosnu i Hercegovinu samo po svome cilju, svim zarobljenicima prošlosti izbrisanih historija poručujemo:

 

Bosna i Hercegovina je historijski entitet koji ima svoj vlastiti identitet i vlastitu historiju. Naziv bosanski nije termin koji odreÄ‘uje nacionalnu, regionalnu ili teritorijalnu pripadnost. To je naziv za historijski i civilizacijski proces, nešto što kroz sve historijske promjene i političke suprotnosti traje jedan cijeli milenij, do jednakog stepena prakticiranog u svakodnevnom životu sa jednakom živošÄ‡u u svakom", stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

 

Bosnu i Hercegovinu je, kako se dalje ističe, nemoguće poharati, jer će se uvijek vratiti na svoj nivo, na nivo ideje Bosne i bosanskog duha. Poraz te ideje i tog duha je poraz Bosne i Hercegovine, a ne propast Evrope.

 

"Kada su u pitanju zločini prema toj ideji i tom Duhu svaki kompromis je sramna izdaja pravde i istine. Pomirenje nam treba radi povratka nade čovjeku i civilizaciji kroz vraćanje ideje Bosne i bosanskog duha svome bosanskohercegovačkom izvoru, ali uz neopoziv uvjet da ratni zločinci budu gonjeni i kažnjeni, a žrtve obeštećene. Bez toga nema niti može biti ni mira ni pomirenja, ni istine, ni pravde...Svim istinskim baštinicima ideje Bosne i bosanskog duha, svim onima koji rade da dobra zemlja Bosna i Hercegovina uvijek ostaje dobra čestitamo 25. novembar Dan državnosti, uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, politički subjektivitet i teritorijalni integritet", naglašava IGK.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/igk-priznavanje-25-novembra-je-pitanje-patriotske-ali-i-ljudske-casti/141125004

http://nasportal.net/igk-priznavanje-25-novembra-osim-patriotske-stvar-je-ljudske-casti/

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=5857

http://studio88.ba/clanak/priznavanje-25-novembra-osim-patriotske-stvar-je-i-ljudske-casti

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54242

http://www.chicagoraja.net/?p=38647

http://novovrijeme.ba/domovino-sretan-ti-dan-drzavnosti/

http://www.novine.net/Info/1325161.html

http://instituteforgenocide.org/?p=8952&lang=bs

http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/igk-priznavanje-dana-drzavnosti-bih-je-pitanje-patriotske-ali-i-ljudske-casti/

http://www.vijesti.at/tekst/bih/vijesti/igk-priznavanje-25-novembra-je-pitanje-patriotske-ali-i-ljudske-casti/2290948

http://bosnjaci.agency/igk-priznavanje-25-novembra-je-pitanje-patriotske-ljudske-casti/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: