Intervju

Pravda za žrtve holokausta i genocida mora biti zadovoljena

Pravda za žrtve holokausta i genocida mora biti zadovoljena

 

SARAJEVO - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, sjeća se žrtava holokausta, ali i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i svih žrtava svih zločina u svijetu. Dvadeseto stoljeće je obilježila monstruozna neljudska ...

 

... težnja da se istrijebe cijele nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe, da im se onemogući biološki, kulturni, socijalni i ekološki opstanak. Iz nacističkog holokausta čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost, mada je genocid u Bosni i Hercegovini, koga je generirao srpski i hrvatski nacizam i na kostima ubijenih žrtava inaugurirao genocidne tvorevine na jedinstvenom državnom i društvenom bosanskohercegovačkom tkivu, pokazao ogromno negativno iskustvo - navode iz tog instituta.

 

U saopćenju za javnost IGK ističe da je „baš zato danas više nego ikada, kad zločini protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o holokaustu, genocidu u BiH i genocidu u svijetu, što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine“.

 

Institut za istraživanje genocida ističe da je najgnusniji od svih zločina negiranje zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i holokausta i genocida.

 

- Osim holokausta koji mora biti stalni predmet naučnih istraživanja, zločin genocida u Bosni i Hercegovini zaslužuje takoÄ‘er posebnu pažnju. Njegovi planeri, naredbodavci i izvršioci identifikuju i odreÄ‘uju čitave grupe ljudi za istrebljenje.

 

Stoga je sveti zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i pravda i maksimalno sužava prostor za potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Protiv onih koji veličaju i negiraju holokaust i genocid treba se boriti svim sredstvima, dajući im na znanje da se takva zla neće tolerirati - navodi Institut za istraživanje genocida Kanada povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

 

(Vijesti.ba/Fena)

 

http://www.avaz.ba/clanak/160336/pravda-za-zrtve-holokausta-i-genocida-mora-biti-zadovoljena

http://vazdan.com/vijest/pravda-za-zrtve-holokausta-i-genocida-mora-biti-zadovoljena/1009592/1

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/256388-Pravda-zrtve-holokausta-genocida-mora-biti-zadovoljena.html

http://novovrijeme.ba/igk-iz-holokausta-covjecanstvo-jos-uvijek-moze-izvuci-pouku-i-poruku/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54747

http://www.bosniaks.net/prilog.php?pid=54748

http://www.chicagoraja.net/?p=39325

http://bosnjaci.agency/saopcenje-igk-povodom-medunarodnog-dana-sjecanja-na-holocaust/

http://instituteforgenocide.org/?p=9363&lang=bs

http://instituteforgenocide.org/?p=9367

http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/neophodno-procesuiranje-planera-naredbodavaca-i-izvrsioca-zlocina/

http://www.bosniak.org/bosanski/saopcenje-igk-povodom-medunarodnog-dana-sjecanja-na-holokaust/

http://www.ljutakrajina.net/r-bih/457-saopcenje-igk-povodom-medunarodnog-dana-sjecanja-na-holokaust

http://faktor.ba/igk-na-dan-holokausta-sjecamo-se-i-zrtava-genocida-u-bih/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: