Intervju

IGK: Svi koji negiraju genocid, negiraju presude MKSJ

POTVRĐENE PRESUDE PETORICI OFICIRA VOJSKE RS

IGK: Svi koji negiraju genocid, negiraju presude MKSJ

 

SARAJEVO - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja prvu pravosnažnu presudu MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za genocid u Srebrenici. Reakcija IGK-a uslijedila je nakon što je Žalbeno vijeće MKSJ-a danas potvrdilo prvostepene presude ...

 

... petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine i potvrdilo kazne Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Draganu Nikoliću i Vinku Pandureviću.

 

- Presuda Popoviću i Beari je prva pravosnažna presuda oficirima Vojske entiteta Republike Srpske za počinjeni genocid u povijesti MKSJ-a -kaže se u saopćenju IGK-a.

 

Svi oni koji negiraju genocid negiraju meÄ‘unarodne presude te IGK još jednom traži donošenje zakona o kažnjavanju onih koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, "jer negacijom genocida se stvaraju uslovi za novi genocid".

 

Kao naučno istraživačka institucija, IGK izražava nezadovoljstvo što se u presudi govori o ubistvima 'vojno sposobnih', a ne spominju se djeca, žene, starci, čiji mezari u Potočarima svjedoče njihova strašna, namjerna ubistva.

 

IGK još jednom, na pragu dvadesete godišnjice od najvećeg zločina protiv čovjeka i civilizacije poslije holokausta u Evropi, podsjeća da je pitanje genocida u Srebrenici, odnosno Bosni i Hercegovini pitanje cijelog čovječanstva, koga treba posmatrati na evropskom i svjetskom nivou, u okviru internacionalnog prava, Povelje UN i Evropske unije.

 

- Institucije entiteta Republika Srpska, vojska i policija, prema presudi Internacionalnog suda pravde u Hagu počinile su genocid nad Bošnjacima. Bosanskohercegovačke državne institucije moraju ispoštovati ovu presudu, jer je ona nadreÄ‘ena svim pravno-političkim i paradržavnim formama djelovanja - zaključuju se u saopćenju IGK-a.

 

(Vijesti.ba/Fena)

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/257150-IGK-Svi-koji-negiraju-genocid-negiraju-presude-MKSJ.html

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=54775

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=7782

http://novovrijeme.ba/igk-pozdravio-pravosnazne-presude-za-genocid-u-srebrenici/

http://bosnjaci.agency/presude-za-genodcid-obavezuju-bih-da-donese-zakon-o-kaznjavanju-onih-koji-negiraju-genocid/

http://faktor.ba/igk-historijska-presuda-oficirima-vojske-rs-a-za-genocid/

http://instituteforgenocide.org/?p=9415&lang=bs

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: