Intervju

Međunarodni sud pravde izgubio kredibilitet

IGK

Međunarodni sud pravde izgubio kredibilitet

SARAJEVO - Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) smatra da je, pored Krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije "koji je izgubio kredibilitet svojim oslobaÄ‘ajućim presudama nekim od najvećih zločinaca, i MeÄ‘unarodni sud pravde takoÄ‘er izgubio kredibilitet.

Institut je to saopćio povodom druge presude Međunarodnog suda pravde za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida kojom se Srbija i Hrvatska oslobođaju optužbi da su počinile genocid tokom devedesetih godina na području Hrtvatske.

-Umjesto da kao najviša pravna i moralna institucija savremnog čovjeka i civilizacije procjenjuje samo historijske, naučne činjenice, MeÄ‘unarodni sud pravde se služi činjenicama političkih elita koje su u službi stvaranja velikonacionalističkih projekata koji imaju za cilj upotrebom agresivno genocidnih metoda stvoriti velike jednonacionalne države, porobljavanjem tuÄ‘ih teritorija i nasilnim protjerivanjem i ubistvom čitavih nacionalnih skupina - stav je IGK-a.

Ocjenjuje također da su presude, koje odbacuju optužbe za genocid u Srebrenici, Bosni i Hercegovini i Vukovaru mrlja na međunarodnom pravnom poretku.

-Žrtvama agresije i genocida ne treba politika lažnog pomirenja koja se kontinuirano uvodi putem političkih odluka međunarodnih sudova na bazi stalnog povećanja pravnih kriterija i standarda za genocid, već istina i pravda, moralna i materijalna satisfakcija - poručuju iz IGK.

Pozivaju prvo preživjele žrtve, a zatim intelektualce, borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i patriote da istupe kao jedan glas "kako bi jasno stavili do znanja velikim svjetskim silama i inertnom bosanskohercegovačkom, posebno bošnjačkom političkom i akademskom establišmentu, da istraju na obnavljanju tužbe protiv Srbije za genocid".

Istinska presuda Međunarodnog suda, podvlači IGK, bila bi jedina pravda koju će žrtva ikada dobiti od bilo koga u čitavom svijetu.

-Nažalost u prvobitnom postupku od suda nije traženo da potvrdi da je Srbija vodila agresiju protiv Republike Bosne i Hercegovine, da je pomagala i da ništa nije učinila da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini, da se ponište ugovori koji su potpisani kao rezultat agresije i genocida. Napominjemo da je odgovornost za genocid višestruka. Država koja ima mogućnost da spriječi genocid, a to ne učini, ili država koja pomaže počinioce genocida je odgovorna za genocid po Konvenciji o genocidu - naglašavaju u IGK-u.

Smatraju da bi se istinskom presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde otvorio legalni meÄ‘unarodnopravni put i za nadoknadu ratne štete, koja prema procjenama istaknutih stručnjaka meÄ‘unarodnog prava može da iznosi čak 100 milijardi dolara.

Paralelno s udruženom akcijom za obnovu tužbe, IGK poziva patriotske bh. subjekte da, kako navodi, nepotpunu presudu MeÄ‘unarodnog suda pravde iz 2007. godine koriste kao najsnažniji argument za ostvarivanje prava žrtava agresije i genocida u BiH te najbolji instrument za vraćanja dostojanstva bh. državi i društvu.

-Još jednom ističemo pravo na ius cogens načelo (ÄŒlan 53 Bečke konvencije o pravu ugovora UN iz 1969. godine - poglavlje Ništavnost ugovora) na osnovu kojeg se u pravnoj praksi svijeta izvodi sveto pravo na nepriznavanje rezultata genocida, zločina za koji ne postoji zastarijevanje. Politički establišment entiteta Republika Srpska i danas naglašava kontinuitet njihovih današnjih institucija sa onima koje su počinile zločin genocida - navode u Institutu za istraživanje genocida, Kanada.

(Vijesti.ba/Fena)

http://instituteforgenocide.org/?p=9430&lang=bs

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=54813

http://www.kozlukonline.com/index.php/vijesti/svijet/2669-odgovornost-za-genocid-trebaju-snositi-i-drzave-a-ne-samo-pojedinci

http://bosniapress.net/ikg-odgovornost-za-genocid-snose-i-drzave-ne-samo-pojedinci/

http://novovrijeme.ba/medjunarodni-sud-pravde-izgubio-kredibilitet/

http://www.vijesti.ba/vijesti/vijesti/bih/257692-Medjunarodni-sud-pravde-izgubio-kredibilitet.html

http://bosnjaci.agency/odgovornost-za-genocid-trebaju-snositi-drzave-ne-samo-pojedinci/

http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/odgovornost-za-genocid-trebaju-snositi-i-drzave-a-ne-samo-pojedinci/

http://faktor.ba/igk-i-medunarodni-sud-pravde-izgubio-kredibilitet/

http://www.bir.ba/index.php/vijesti/bih/item/425-zrtvama-agresije-i-genocida-ne-treba-politika-laznog-pomirenja-vec-pravda

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: