Intervju

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} povodom sramnog, nemoralnog, neljudskog izostavljanja koncentracionih logora Omarska i Trnopolje iz dokumentacije logora

12. 03. 2015.

 

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} povodom sramnog, nemoralnog, neljudskog izostavljanja koncentracionih logora Omarska i Trnopolje iz dokumentacije logora

 

Izostavljanje koncentracionih logora Omarska i Trnopolje i nepotpuno i neobjektivno tumačenje logora Keraterm i drugih logora za vrijeme agresije na Republiku BiH i genocida protiv njenih graÄ‘ana, prije svega Bošnjaka, u dokumentiranju logora od strane Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajeva i Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu iz Banja Luke je veliko poniženje žrtava genocida u Prijedoru i BiH i atak na istinu i pravdu.

 

IGK još jednom podsjeća da u malo kojem ratu u historiji čovječanstva je za tako kratko vrijeme i na tako malom prostoru počinjeno toliko zločina koje ne poznaje moderna civilizacija, kao što je slučaj sa Prijedorom. Genocid u Prijedoru je pokušaj ubistva čitavog grada i njegovih graÄ‘ana. On  je upotpunio svijet zločina novim fenomenološkim formama, do sad nepoznatim u historiji, a posebno je svjetska javnost zaprepašÄena i šokirana saznanjima o masovnosti izvršenih mučenja i ubijanja u koncentracionim logorima smrti, masovnim silovanjima, ubijanjima i protjerivanjima Prijedorčana. Zato je genocid u Prijedoru istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, prije svega Bošnjacima, istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, istina o uništavanju svega postoječeg što održava nacionalni identitet, istina o getoizaciji, istina o prisvajanju tuÄ‘ih teritorija, istina podjeli tuÄ‘ih imanja i istina o instaliranju države Velike Srbije.

 

Koncentracioni logori koje su Srbi formirali na podrucju prijedorske opštine najgrozomorniji su od svih mučilišta koje je svijet ikada vidio. U njima su zatočene Bošnjake klali kao zvijeri, gulili im kožu, žive ih spaljivali. Bošnjakinje su u njima silovali do smrti, a potom ih masakrirali. Srpski su im zločinci nožem djecu vadili iz utroba i na njihove ih oči komadali. Prijedorska mučilišta su bila prva koja je svijet u BiH otkrio, a slike iz njih užasnule su i najtvrÄ‘a srca. Početkom augusta 1992. godine poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams, ostali su šokirani otkrivši prijedorske logore.

 

Izostaviti takva stratišta i mučilišta, največa poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, u dokumentiranju logora je udar na čovjeka i civlizaciju, atak na nauku i istraživanja, nepoštovanje pravosnažnih presuda internacionalnih i nacionalnih sudova koji su pravno potvrdili zločine u prijedorskim logorima.

 

IGK će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima informisati svijetsku javnost, a prije svega organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda o navedenom ponižavanju logoraša. Informacije će biti dostavljene i odreÄ‘enim političkim i akademskim subjetkrima u svijetu.

 

Internacionalni ekspertni tim IGK će posebno analizirati ulogu Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajeva i Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu iz Banja Luke, te o svojim stavovima obavjestiti  akademsku i širu javnost.

 

Internacionalni ekspertni tim IGK poziva akademsku javnost i akademske institucije da pojačaju i udruže napore u naučnoistraživačkom tumačenju agresije i genocida u BiH.

 

IGK još jednom, po ko zna koji put, poziva novo izabrani bošnjački politički establišment da kao politički glas žrtava konačno stavi u zaštitu žrtve. Zar to nije jedna od najvažnijih političkih, ali i moralnih i  ljudskih obaveza političkih predstavnika.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada

 

http://www.24sata.info/vijesti/vijesti/bosna-i-hercegovina/222223-igk-izostavljanje-logora-omarska-i-trnopolje-iz-dokumentacije-logora-ponizenje-zrtava-genocida.html

http://muhadzir.com/2015/03/12/saopcenje-instituta-za-istrazivanje-genocida-kanada-igk-povodom-sramnog-nemoralnog-neljudskog-izostavljanja-koncentracionih-logora-omarska-i-trnopolje-iz-dokumentacije-logora/

http://novovrijeme.ba/igk-izostavljanje-logora-omarska-i-trnopolje-iz-dokumentacije-logora-ponizenje-zrtava-genocida/

http://instituteforgenocide.org/?p=9637&lang=bs

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=55110

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: