Intervju

Kanadski Bošnjaci nisu nikakvo strano tijelo za ponižavanje u kanadskom društvu, već njegov konstruktivni dio. Ponižavanjem kanadskih Bošnjaka zapravo se ponižava najveća kanadska društvena vrednota

Bosanskohercegovačka, posebno bošnjačka zajednica u Kanadi šokirana je informacijom da ta zemlja, članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, ponižava kanadske Bosance i Hercegovce, posebno Bošnjake, od kojih su većina žrtve agresija i genocida u BiH, na način da imenuje čovjekolike vojne mete nacionalnim nazivom "Bosanac RPG“ - saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

 

Kako navodi ova organizacija, britanski vojnici koji svoju obuku vrše u Kanadi uskoro će svoje vojničko umijeće pokazivati gaÄ‘ajući mete koje se zovu "Bosanac RPG".

 

Dokument kanadske vlade koji se tiče nabavke čovjekolikih meta pokazuje da su korišteni nacionalni nazivi koji su, ističu u IGK-u, izazvali šok kod kanadske bosanskohercegovačke, posebno bošnjačke zajednice.

 

-U godini kada se navršava 20 godina od najvećeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici, priznatog od oba internacionalna suda, potvrÄ‘enog od kanadskog parlamenta posebnom rezolucijom jednoglasno usvojenom, verifikovanog stalnom izložbom u Kanadskom muzeju za ljudska prava, nazvati čovjekolike vojne mete nacionalnim imenom je poniženje i diskriminacija prije svega za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka, preživjelih žrtava - naglašavaju u IGK-u.

 

Smatraju da je diskriminatorni čin nazivanja čovjekolikih vojnih meta ponovo vratio preživjele žrtve u strašno vrijeme agresija i genocida, u strah i brigu. Kanadski Bošnjaci se ponovo osjećaju poniženi, obespravljeni, diskriminirani.

 

I ako su bošnjačke i bh. organizacije u Kanadi i Sjevernoj Americi odmah reagirale i poslale protesno pismo ministru odbrane Kanade u kome je zatraženo hitno povlačenje diskriminatornog naziva čovjekolikih vojnih meta i javno izvinjenje preživjelim žrtvama genocida, IGK podvlači da kanadski Bošnjaci ostaju u šoku i strahu smatrajući da ovaj nepotreban, neljudski čin šalje negativno poruku prema kanadskim Bošnjacima i svim graÄ‘anima BiH u Kanadi, kao i prema graÄ‘anima BiH koji su cijenili prijateljstvo Kanade i BiH.

 

-Kanadski Bošnjaci nisu nikakvo strano tijelo za ponižavanje u kanadskom društvu, već njegov konstruktivni dio. Ponižavanjem kanadskih Bošnjaka zapravo se ponižava najveća kanadska društvena vrednota "Kulturni mozaik“ - ocjena je IGK-a.

 

(Fena)

 

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/nemoralna-odluka-britanski-vojnici-u-kanadi-ce-pucati-u-mete-nazvane-bosanac-rpg

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=8940

http://www.source.ba/clanak/6179324227437/

http://radiosarajevo.ba/novost/182028/Britanski-vojnici-vjezbaju-gadjanje-na-meti-koja-se-zove-Bosanac-RPG

http://ikre-ba.com/index.php/copy-paste/item/491-ostra-osuda-nemoralna-odluka-britanski-vojnici-u-kanadi-ce-pucati-u-mete-nazvane-bosanac-rpg

http://novovrijeme.ba/igk-nemoralna-odluka-kanade-o-imenovanju-vojnih-meta-bosanac-rpg/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=55029

http://ljutakrajina.net/regio/534-izjava-povodom-nemoralne-odluke-kanade-o-imenovanju-vojnih-meta-bosanac-rpg

http://www.chicagoraja.net/?p=39557

http://www.vesti.rs/Vesti/Ne-moze-se-ponizavati-nacionalni-identitet-kanadskih-Bosnjaka.html

http://sandzakpress.net/ne-moze-se-ponizavati-nacionalni-identitet-kanadskih-bosnjaka

http://bosniapress.net/ne-moze-se-ponizavati-nacionalni-identitet-kanadskih-bosnjaka/

http://bosnjaci.agency/izjava-povodom-nemoralne-odluke-kanade-o-imenovanju-vojnih-meta-bosanac-rpg/

http://muhadzir.com/2015/03/05/izjava-povodom-nemoralne-odluke-kanade-o-imenovanju-vojnih-meta-bosanac-rpg/

http://www.vesti.rs/Vesti/Prestanite-ponizavati-nacionalni-identitet-zrtva-genocida.html

http://instituteforgenocide.org/?p=9562&lang=bs

http://saff.ba/ne-moze-se-ponizavati-nacionalni-identitet-kanadskih-bosnjaka/#.VPi31_nF-uI

 

 

 

 

 

 

 

 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: