Naučna istraživanja

Memorandum SANU predstavlja elaborat, program i manifest velikosrpske državotvorne ideje

Srpsko nepostojeće pravo agresivno genocidnih ratova za veliku Srbiju proisteklo iz mitova i povijesnih krivotvorina oličenih u memorandumu SANU

Memorandum SANU vjerno se drži velikosrpske tradicije još iz Kraljevine Srbije, samo ga idejno oblikuje u okolnostima posljednje jugoslavenske faze. U Kraljevini je afirmirano polazište "da su Srbi povijesno, etnološki i antropogeografski najvrednije stanovništvo i jezgra Balkanskoga poluotoka, te da stoga 'imaju pravo' u svoju državu uključiti sve zemlje gdje ima Srba i, dakako, vladati njima" (Stanko Žuljić u Izvori velikosrpske agresije, str. 328). Ovo da "imaju pravo" tamo gdje ga zapravo nemaju, nebrojeno će se puta ponoviti od 1986. pa do 5. kolovoza 1995., a čuje se i danas! Moguće je stoga, da su i sami Srbi povjerovali u nepostojeće im pravo proisteklo iz mitova i povijesnih krivotvorina.

 


Memorandum SANU predstavlja psihološku pripremu velikosrpskih agresija

 

Njegova je glavna teza kako je srpski narod nakon Drugoga svjetskog rata opljačkan, kako je Srbija necjelovita, te da su svi Srbi izvan Srbije u drugim federativnim dijelovima SFRJ ugroženi u svakom mogućem pogledu. Cilj Memoranduma jest mobilizacija srpstva oko velikosrpske ideje kako bi se u konačnici stvorila srpska hegemonija na području danas "bivše Jugoslavije". Memorandum SANU u svom sadržaju nimalo ne odstupa od već poznatih velikosrpskih programa (“Načertanije”,”Srbi svi i svuda”,”Homogena Srbija”..) samo je moderniziran za svoje vrijeme. Memorandum je imao dalekosežan utjecaj na razvoj i obnovu nacionalističkog pokreta u Srbiji prvo pod okriljem Saveza komunista Srbije. Memorandum je imao i izravan utjecaj na Slobodana Miloševića koji je ideje izložene u memorandumu pokušao sprovesti u djelo: antibirokratska revolucija i ideja o velikoj Srbiji koja je kasnije bila uzrok agresija na  Sloveniju, Hrvatsku, BiH i na Kosovo Memorandum SANU je inicijalni akt kojim je počeo udruženi zločinački, agresivno genocidni poduhvat pokušaja stvaranja Velike Srbije sa strahovitim pogibijama, nezamislivim zločinima, neviÄ‘enim stradanjima civila (staraca, žena i dece), opsadama i razaranjima gradova, progonima, iseljavanjem i raseljavanjem čitavih regija, koncentracionim logorima, silovanjima, rušenjem kulturnih, vjerskih i prosvjetnih objekata, uništavanjem imovine i svih drugih dobara, spaljivanjem čitavih gradova, sela, šuma, njiva i livada, masovnim ubijanjem, agresijama i genocidom.

 

Memorandum SANU predstavlja elaborat, program i manifest velikosrpske državotvorne ideje

 

Memorandum SANU predstavlja elaborat, program i manifest velikosrpske državotvorne ideje, apel za uspostavljanje jedinstva srpskog državnog, političkog, duhovnog, kulturnog prostora bez obzira na državne granice, zahtjev za reviziju granica uspostavljenih na zasedanju AVNOJ u Jajcu 1943, traktat o zavjerama, ugroženosti i neravnopravnom položaju srpskog naroda, upozorenje o brojčanoj nadmoći srpskog naroda  u odnosu na sve ostale narode, izraženo statističkim pokazateljima, podsjećanje na srpske žrtve i srpsku krv prolivenu za zajedničku državu, isticanje do besmislenosti uveličanih i demagoški glorifikovanih problema Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, uporeÄ‘ivanjem položaja Srba u Jugoslaviji osamdesetih godina sa stanjem za vreme fašističke okupacije, ustaške vlasti i zločina balista u Drugom svetskom ratu. SANU je poziv srpskom narodu na agresivno, genocidni ustanak i objava rata svima koji se ne slažu sa vrlo precizno i jasno formulisanim i definisanim ciljevima za konačno formiranje srpske države u skladu sa parolom – svi Srbi u jednoj državi. SANU je politička, nacionalna i srpska velikodržavna platforma za agresivno genocidne ratove koje je započeo i u poslednjoj deceniji XX veka vodio Slobodan Milošević.

 

 

 

 

 

Vijesti: