Naučna istraživanja

« Srebrenicu su prodali, Srebrenicu su napustili, Srebrenicu su izdali, Srebrenicu su žrtvovali, Srebrenicu su slomili ».

« Srebrenicu su prodali, Srebrenicu su napustili, Srebrenicu su izdali, Srebrenicu su žrtvovali, Srebrenicu su slomili ». Rečenica je iz nove knjige Florence Hartmann, članice Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, koja se u svom novom djelu Krv realpolitike - Afera Sarebrenica, bavi ulogom zapadnih sila u srebreničkom genocidu.
Ed Vulliamy: “Ujedinjene nacije su, proizlazi iz ove knjige, osigurale gorivo za kamione, kao i za transport osam hiljada ljudi i njihovih ubica do stratišta.”
Florence Hartman: “Politički establišment SAD, Velike Britanije i Francuske u cilju da što prije dogovore dejtonski mir, žrtvovale Srebrenicu i ostavile je, zajedno za nezaštićenim ljudima u tkz. sigurnoj zoni, srpskoj agresorskoj vojsci. Ključni sastanak dogodio se krajem maja, kada su tri vrha države – Bill Clinton (SAD), Jacques Chirac (Francuska) i John Mayor (Velika Britanija) dogovorili da zaustave NATO zračne udare, oduzevši ovlaštenja stranim komandantima na bh. terenu da zatraže NATO udare. Iako je "dil" napravljen kada su snage Ratka Mladića, kao taoce uzele nekoliko UN-ovih vojnika, odluka nije promijenjena sve do pada Srebrenice. Miloševića je trebalo ubijediti da prizna BiH u njenim meÄ‘unarodno priznatim granicama, a on je želio nestanak BiH. Zauzvarat mu SAD, Velika Britanija i Francuska daju šta on hoće. On je izabrao istočnu Bosnu sa enkalevama Žepa, Srebrenica i Goražde“.
Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom istiće da bez istine o agresiji i genocidu u BiH i pravde za žrtve tih zločina nema istinskog pomirenja, nema stvarnog okretanja novog lista u odnosima BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Sve dok se istina i pravda pokušavaju zataškati posjetama političkih predstavnika BiH i Srbije, te na MeÄ‘unarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, BiH se udaljava od bolje, sretnije, zajedničke budućnosti. Jer glasajući za svoju nezavisnost, graÄ‘ani BiH kažnjeni su agresijom i genocidom. A, onda su ponovo kažnjeni dejtonskim mirom, jer je dejtonski mir zasnovan na srebreničkim grobnicama.

IGK

Vijesti: