Naučna istraživanja

Prva knjiga na mađarskom jeziku o genocidu u Srebrenici

Prva knjiga na mađarskom jeziku o genocidu u Srebrenici

Prof. dr. Ivica Đurok, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada Srebrenica  Prof. dr. Ivica Đurok je maÄ‘ar bošnjačkog porijekla. Nedavno za vrijeme izbjegličke krize sirijskih izbjeglica na licu mjesta na samoj granici MaÄ‘arske i Hrvatske je najoštrije protestovao zbog podizanja bodljikave žice od strane MaÄ‘arske. Izbjeglice iz Sirije su ljudi. Za ljude ne trebaju bodljikave žice koje su svojstvene koncentracionim logorima smrti ili zoološkim vrtovima. Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} se zahvaljuje prof. dr. Ivici Đuroku na izvanredno dobroj upotrebi nauke i istraživanja u borbi za istinu o genocidu u Srebrenici i pravdi za žrtve tog največeg zločina poslije Holokausta u Evropi.

1. Autor knjige: Prof. dr. Ivica Đurok sociolog, sveučilišni profesor

2. Naslov knjige: Srebrenica (s podnaslovima: Milost - Pokornost)

3. Str: 157 str.

4. Lektori knjige: poznati i priznati stručnjaci, doktori nauke, psiholozi, historičari,

5. Knjiga objavljena: 2O13. g. na maÄ‘arskom jeziku u MaÄ‘arskoj   (prva i jedina knjiga o Srebrenici u MaÄ‘arskoj)

6. Sadržaj:

   - Umjesto predgovora

   - Raspad bivše Jugoslavije

   - Demografski, historisjki, geografski podaci o Srebrenici

   - Vizije, viÄ‘enja, planovi - Praksa i stvarnost

   -  Uloga UNA i drugih meÄ‘unarodnih organizacija u svezi dogaÄ‘aja u Srebrenici

   - Kronologija zbivanja 1994. g.

   - Mirovni Ugovor u Daytonu

   - Kronologija dogaÄ‘aja u Srebrenici

   - Napad na Srebrenicu

   - Dnevna kronologija

   - Sjećanja, intervjui

   - Literatura, izvori

   - Umjesto završnih riječi 

 

Knjiga o genocidu, pokolju u Srebrenici govori objektivno uz navoÄ‘enej točnih podataka, činjenica, izvora iz pojedinih zapisnika, sjećanja preživjelih te naravno i analiza autora. U knjizi publicirano je niz fotografija o počinteljima zločina i ljudima iz pozadine te o ostalim sudionicima. Unatoč mom podrijetlu knjiga je objektivna, smatra se znastvenim djelom, ogledalom na neviÄ‘eni pokolj u Europi poslije II. rata. Prvobitan cilj mi je bio informirati javnost MaÄ‘arske o tome što, kako i zašto se dogodilo u Srebrenici. Točno navodim sva zbivanja, idem od sata na sat analizirajući i prikazajući strahote od prvog dana do zadbjeg dana na napad. U knjizi koristim i neke do sada ne publicirane dokumente (npr. pismo Clintona) iz kojih se jasno vidi neodgovorno ponašanje velikih i malih sila. Jasno napiminjem da se taj pokolj, genocid u Srebrenici moga spriječiti. Do toga nije trebalo doći, to su mogli  i trebali spriječiti velike sile, te vojne aglomeracije. Nije bilo jasnih i nedvojbenih nakan za to, ostavili su ljude da umiru, da ih pokolju. Veliki je to grijeh čovječanstva, prije svega onih koji su to provocirali i koji ni onda nisu napravili ništa kada je sve bilo jasno što će se dogoditi.

Vjerujem i nadam se da s ovom knjigom odaom sam počast nevinima u Srebrenici te da sam pokazao na odgovornsot onih koji bi se trebali stidjeti i odgovarati za sve ono što su počinili ili za to što nisu spriječili taj zločin.

 

IGK

http://instituteforgenocide.org/?p=10963&lang=bs

Vijesti: