Naučna istraživanja

Projekat za zločin u Štrpcima pripremljen je u Beogradu.

Projekat za zločin u Štrpcima pripremljen je u Beogradu.

IGK Tražimo istinu o zločinu u Štrpcima i pravdu za zrtve tog zločina

Danas se navršavaju 23 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Nakon što su im oduzeli sve vrijedne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gdje su im naredili da legnu, a zatim su ih Milan Lukić i Boban InÄ‘ić ubili. Za to vreme Ranisavljević je čuvao stražu ispred kuće, pa je ranio jednog od otetih putnika koji je pokušao da pobegne. Ranjenog putnika zaklao je Milan Lukić.

Za zločin u Štrpcima do sada je pravosnažno osuÄ‘en samo Nebojša Ranisavljević. U sudskom postupku koji je protiv njega voÄ‘en pred Višim sudom u Bijelom Polju, utvrÄ‘eno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz istog izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrÄ‘enog identiteta, koje su vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mjestu Prelovo kod Višegrada.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine u selu Sjedača na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim tijelima i dalje traga.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suÄ‘enje desetorici optuženih, meÄ‘u kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade, Boban InÄ‘ić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi, te Gojko Lukić, brat Milana Lukića. U Srbiji se povodom ovog zločina vodi istraga pokrenuta u decembru 2014. godine. Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo je u martu 2015. godine optužnicu protiv pet lica, meÄ‘utim tu optužnicu sud do danas nije potvrdio, već je nekoliko puta vraćao TRZ-u na dopunu.

Institut za istraživanje genocida, Kanada traži utvrÄ‘ivanje istine i odgovornosti za učesnike i planere zločina u Štrpcima, procesuiranje svih koji su na bilo koji način učestvovali u zločinu, pretraživanje terena na kojima se nalaze masovne grobnice, bržu identifikaciju žrtava, te priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata i bržu pravdu za potomke žrtava tog gnusnog zločina. Podržavamo podizanje spomenika sa imenima žrtava.

IGK

Vijesti: