Naučna istraživanja

Antidayton pokret

PITALI SMO:

ŠTA VAM ZNAÄŒI NADOLAZEĆA PRESUDA RATNOM ZLOÄŒINCU RADOVANU KARADŽIĆU KOJA ĆE BITI DONEŠENA 24.03.2016. GODINE U DEN HAAGU?

 

Elmedina MufticELMEDINA MUFTIĆ – BOSNJACI.NET

– Očekujem da presuda bude donesena po zakonu pravde i na osnovu neospornih činjenica, a da ne bude u službi politikanstva. Presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koja će biti izrečena 24.3.2016.godine za mene znači historijski čin, odnosno očekujem da se zločini u Prijedoru i drugim gradovima Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godina nazovu pravim imenom, GENOCID, i time se počne pisati ispravna historija agresije Srbije i Crne Gore na BiH kao i sistematski decenijama pripremanog genocida nad Bošnjacima.

Niti jedna kazna neće biti dostatna da umanji bol majki, očeva, djece, braće, sestara, supruga i svih žrtava agresije i genocida, ali će itekako biti značajna za sadašnjost i za budućnost.

Nadolazeća presuda ako bude donesena po principu pravde će biti i početak kraja genocidne tvorevine tzv. Republika srpska, jer po meÄ‘unarodnim konvencijama sve što je nastalo na genocidu nema pravnu valjanost postojanja.

 

NIHAD KRUPIĆ – KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA – (KBS)

– Živeći više od 20 godina na Zapadu, naučio sam kako institucije ovdje rade svoj posao. Ništa se ne prepušta slučaju. Sve se studiozno pripremi i isplanira prije nego se krene u realizaciju jednog velikog projekta poput MeÄ‘unarodnog Suda Za Ratne Zločine na području ex YU u Haagu. Koliko god se žrtvama zločina na prostoru ex Jugoslavije (od kojih po haškim procesima protiv planera, naredbodavaca i izvršilaca ovih zločina su skoro 90 % srpski) odužilo čekanje presude najodgovornijim osobama Radovanu Karadžići i Ratku Mladiću, moramo imati u vidu da je ovaj proces zbog obimnosti zločina i broja uključenih u njima, kao i broja žrtava i mjesta zločina, do sada nezapamćen u arhivima svjetske sudske prakse. Kada uporedimo proces protiv nacističkih voÄ‘a u Ninbergu (od 20. novembra 1945 do 1. oktobra 1946) ispada da je suÄ‘enje nacistima bilo puno lakše nego haško, iako je čitav svijet uživo preko TV ekrana mogao gledati i slušati šta se dešava u BiH i okolo. Dakle, dokaza nije nedostajalo, ali zločini su toliki veliki da se ponekad zbog nemogućnosti obraÄ‘ivanja tačke optužnice i smanjivale kao u slučaju Radovana Karadžića kada je sud odbio dvije tačke optužnice.

Presuda Radovanu Karadžiću za svih,nadam se,11 tačaka optužnice i to; 2 tačke optužnice za genocid (Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i genocid počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima u: Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku), 5 tačaka optužnice za zločin protiv čovječanstva (Progoni, Istrebljivanja, Ubistva, Deportacija i Nehumana djela (prisilna premještanja) i 4 tačke za kršenja zakona ili običaja ratovanja (Ubistva, Terorisanja, Protivpravni napadi na civile i Uzimanje talaca) obavezuje meÄ‘unarodnu zajednicu da po njima djeluje u dvije faze; političkoj i pravnoj.

Ja uvijek ističem da politika na kraju nikad nije jača od prava. Sam Dejton je demantovao ovu moju predpostavku, ali će politika morati ipak da ispoštuje pravnu odluku Haškog suda koja kaže da je zločin u BiH i nad Bošnjacima i drugim Nesrbima postojao, da je dokazan i na osnovu njega donešena presuda. Poštivanje i sprovedba prava je poništavanje samog političkog dejtonskog ustroja Bosne i Hercegovine, što znači poništavanje i Republike Srpske kao proizvoda zločina a i Federacije kao proizvoda neke amortizacije tog zločina..i pogotovo obaveze meÄ‘unarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da obnovi i utvrdi strukture graÄ‘anske države sa ustavom koji garantuje prije svega prava graÄ‘ana a ne etničkih zajednica ili manjina. Ovo govorim iz jednostavnog razloga što su graÄ‘ani u svakoj normalnoj državi po pravnoj , političkoj, moralnoj i etičkoj kategoriji viša distance od etničkih ili narodnih-nacionalnih zajednica. Sam ulazak BiH u Evropsku zajednicu je uslovljen recimo onim što se zove slučaj Sejdić-Finci ili politički pravo jednog Roma i Židova (manjina ili ostalih), što je ništa drugo nego pravo svakog graÄ‘ana BiH da ne bude politički i društveno marginiliziran ili da bude pravno zaštićen normalnim graÄ‘anskim ustavom koje imaju zemlje članice EU i NATO pakt..

Poseban odgovor na značenje presude protiv političkog llidera Bosanskih Srba Radovana Karadžića mogu dati preživjele žrtve njegovih nedjela. I to je već sada priča od miliona stranica i još toliko neispisanih. Njihov osjećaj se kreće od osjećaja djelimične satisfakcije do osjećaja bola, olakšanja i ostavljanje na policu otvorene knjige koja se zove “Život žrtve srpskih zločina u Bosni i Hercegovini”.

 

PROF. EMIR RAMIĆ – DIREKTOR, INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA – KANADA (IGK)

– Presuda zločincu Radovanu Karadžiću ima veliki značaj, kako za utvrÄ‘ivanje istine o ratnim zbivanjima i pravde za žrtve, tako i za budućnost BiH, Evrope i svijeta. Najbitnija je kvalifikacija zločina. Nadamo se da će se, van svake razumne sumnje, utvrditi da se radi o genocidu, ali ne samo u pogledu njegove odgovornosti za genocid u Srebrenici, nego i na širem području BiH. Vjerujemo da će presuda utvrditi i nove činjenice i dokaze koji nisu bili poznati u trenutku izricanja presude pred MeÄ‘unarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o genocidu koje su takvog značaja da mogu predstavljati valjan osnov za obnovu toga postupka. Nažalost, suočeni sa brojnim primjerima uticaja politike na odluke Tribunala, ne mogu se isključiti ni razočaravajuće odluke sa stanovišta utvrÄ‘ivanja istine i prijeko potrebne satisfakcije žrtvama genocida i drugih ratnih zločina.

Presuda ratnom zločincu Karadžiću treba pokazati da zločinci moraju biti kažnjeni, a njihova zlodjela moraju biti osuÄ‘ena kao anticivilizacijska. Paradigma najokrutnijih zlodjela nakon Holokausta upravo su zlodjela počinjena u agresiji na BiH, a ključna ličnost i personifikacija najokrutnijih zlodjela jeste upravo Karadžić. SuÄ‘enje njemu, njegovom mentoru i zločincu Slobodanu Miloševiću, kao i mnogim drugim zločincima pokazalo je svu morbidnost i pomraćeni um koji je zahvatio mase kontaminirane zločinačkom, velikodržavnom ideologijom. Zato očekujemo da Tribunal sa maksimalnom kaznom osudi Karadžića, a da bar implicite, moralnom osudom izrekne smrtnu kaznu zločinačkoj ideologiji i morbidnoj praksi koja se u kontinuitetu provodi na područiju BiH. Presuda ne može ispraviti počinjeno zlo ali može predstavljati početak uklanjanja proizvoda tog zločina.

Instituta za istraživanje genocida, Kanada očekuje da presuda potvrdi agresivnu namjeru Srbije u njenom teritotrijalnom proširenju na račun BiH u stvaranju Velike Srbije, koristeći fašisoidno srpsko rukovodstva u državnim organima BiH genocidnim sredstvima. Presuda treba pokazati genocidne namjere u ugnjetavanju, zatiranju postojanja, protjerivanju i deportacijama autohtonog i najbrojnijeg bošnjačkog naroda u BiH. To je bio nastavak velikosrpske politike, čije provoÄ‘enje su realizovale četničke horde Ravnogorskog četničkog pokreta, osuÄ‘enog fašističkog ideologa, Draže Mihajlovića. Presudom treba doći u pitanje entitetsko dejtonsko ustavno ureÄ‘enje BiH pa time i obstojnost entiteta Republike Srpske, koja je nastala genocidnim agresorskim plijenom Srbije na BiH. Presuda treba biti osnov razložnog pokretanja revidirane tužbe u Den Hagu protiv Srbije, pa i meÄ‘unarodne zajednice za neodrživo ustavno dejtonsko ureÄ‘enje BiH nastalo genocidnim plijenom dijela teritorije BiH i stvaranje fantomskog entiteta Republika Srpska.

 

DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ – DOBITNIK ZNAÄŒKE “ZLATNI LJILJAN”

– Ovo je najvažnija, neću reći historijska, presuda Suda u Den Hagu, presuda koja otvara mogućnosti za postizanjem bar djela konačne pravde ne samo prema žrtvama posljednjeg genocida već i prema državi RBiH. Naime, ovisno o presudi i implementaciji iste na domaćem i meÄ‘unarodnom planu, moguće je postići saglasnost da se ukine tzv. RS kao genocidna tvorevina i samim tim opravdanje rezolucije UN da “sve sto je stvoreno genocidom mora nestati”.

 

Najveću odgovornost za pravilnu implementaciju imaju bošnjački političari koji trebaju pokazati da im je Država ispred privatnih interesa! Posljedično implementaciji doći će i do realizacije tužbe protiv Srbije i Crne Gore za agresiju na RBiH i samim time dolazimo do pravde za žrtve agresije i genocida od strane vanjskih i unutrašnjih neprijatelja naše zemlje.

 

 Edin MesanovicEDIN MEŠANOVIĆ – DIJETE ŽRTVA AGRESIJE U OPKOLJENOM SARAJEVU – INVALID

– Ja sam teško ranjen dan prije mog 12. roÄ‘endana 26. augusta 1992 godine. Granata mi je odsjekla desnu ruku iznad lakta, desnu nogu iz kuka zbog gangrene i više gelera u lijevoj nozi. Prilikom tog počinjenog masakra ispaljene granate sa Borija poginuo je moj otac, komšija je izgubio obje noge i komšinica ruku. Operisan sam 12 puta i jednom bez aneztezije. Srpska vojska je gaÄ‘ala bolnicu Koševo.

Za mene presuda svim učesnicima genocida je bitna a pogotovo ona za političkog voÄ‘u Radovana Karadžića koji je poveo djelo graÄ‘enja velike Srbije čiji temelj je ubijanje i progon neistomišljenika, nesrpskog stanovništva, a najviše muslimana. Ta presuda je bitna da mogu da pokažem svome sinu i svojim unučadima zašto i ko mi je kao djetetu počinio zlo u ime pravoslavnog terorizma i pravoslavne zemlje “velike” Srbije. Želim da historičari mogu nazvati to genocidom a ne civilnim ratom. Nas je jugoslovenska narodna armija etnički očišÄ‡ena od nesrpskog naroda opkolila i gaÄ‘ala u nadi da nas uništi. To je fašizam. Želim da pitam Karadžića i sve oni koji su učestvovali u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu gdje je vitalni srpski interes u tome da ubijaju djecu, granatama gaÄ‘aju bolnice, tržnice, pale džamije itd? Boli me to da suÄ‘enje ratnim zločincima nije više medijski pokriveno u Evropi. Boli me to da srbi smatraju te iste ratne zločince kao heroje. Ljuti me kad se negira genocid ili umanjuju posljedice ili čak sadi sumnja da se stvari nisu dogodile onako kako su mediji čitavog svijeta prenijeli. ÄŒudi me to da se četnici mogu javno sastati u Višegradu a da naše vlasti i evropske zemlje ne kažu ni riječi.

 

HarisHARIS FAZLAGIĆ – VIJEĆNIK OPĆINE CENTAR – SARAJEVO

– Presuda će odrediti budućnost naše zemlje i cijelog regiona.Moze ići u dva pravca.Pravac pravde ,i dugotrajnog mira po modelu Evrope poslije 2.svjetskog rata ili nastavak agonije i nepravde koja ce prije ili kasnije rezultirati novim sukobima i dugotrajnom nestabilnošÄ‡u.

 

Emira DzidicEMIRA DŽIDIĆ – MAJKA UBIJENOG DJETETA TOKOM OPSADE SARAJEVA

– Pa znači puno. Treba da se zna ko je ubijao naše graÄ‘ane a posebno nedužnu djecu, ali bojim se da neće biti osuÄ‘en kao i njegovi prethodnici koji su počinili zločine. Treba da se zna ko je počinio zločin i da za to bude osuÄ‘en i daj Bože da to bude. To bi za sve nas majke čija su djeca ubijena tokom agresije na našu zemlju bila jedna velika pravda da se zna ko je počinio tako strašno zlo. Molim Boga da bude osuÄ‘en.

 

Znam da našu djecu niko ne može vratiti i našu bol umanjiti, ali ako ima pravde treba da ga osude i doživotno da istruhne na zemlji kao sto naša djeca nikome ni kriva ni dužna trunu u zemlji samo sto su voljeli svoju grad i svoju zemlju, a dušmani im nisu dali da žive.

 

12191963_10204902544787849_2923397362185318069_nIBRAHIM HALILOVIĆ – NOVINAR – FB GRUPA ZA POVRAT USTAVA RBiH

– Znači malo ili ni malo. Tribunal ne izriče smrtne kazne, a da izriče malo bi bilo i sto hiljada smrtnh kazni, ili svaka za jednog ubijenog, onda za sve one duhovno i fizički ubijene, unišenu ekomiju, bh-društvo, državu. Jedina kazna koja bi Karadžića i četnike doboljela je kazna ukidanja tzv. RS. Tribunal ne izriče ni takve kazne, ali izrekao ju je Svjetski sud pravde u Presudi koja nam daje za pravo ukidanje tzv. RS. Ovako, Karadžić, Mladić i bratija će na izdržavanje kazne u neki zatvor u kojem je smještaj bolji nego u nekom paljanskom hotelu. Karadžić još je relativno mlad i mogao bi se nakon dvije trećine odslužene kazne naći na slobodi i njemu bi tada kao i svim drugim zlikovcima četnici priredili doček. Ako ne doživi, biće slavljen kao heroj.

Stoga, ukinimo njegovo genocidno djelo tzv. RS i vratimo Ustav RBiH. Na tome treba insistirati uvijek a posebno ovih dana kada četnici dižu glave, a Mektić progoni “muslimanske terorostite” koji postoje samo u njegovoj četničkoj glavi. Nema većih terorista na svijetu od četnika.

Ukinimo im tzv. RS i tu će biti njihov krah i kraj!

 

ADMIAN MAŠIĆ – GENERACIJA-X12516233_10207703687723088_1673680647_n

– Njegova presuda nam ne znači ništa u tom smislu da će biti samo donesena neka pravda. On će svoje zadnje dane provesti u zatvoru gdje će ga hraniti, paziti i kupati. Gdje tu ima pravde za žrtve?

Pravda bi bila da ga isporuče u Bosnu i Hercegovinu i da mu narod sudi, onaj isti narod koji je ubijao, protjerivao, silovao i palio. Srbija kao zemlja nakon presude mora da bude odgovorna za njegova djela i djela drugih njihovih generala koji su postupali isto kao i on. Očekuje se presuda za počinjeni genocid u svakom slučaju.

 

Dana 24.03.2016. godine MeÄ‘unarodni Sud u Den Haagu izreći će presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću te se kao što je i pravedno i logično očekuje najstrožija kazna za zločinca ali s posebnim naglaskom presude na sve tačke optužnice. Parcijalna presuda po odreÄ‘enim tačkama jednostavno je neprihvatljiva te neće biti realna u bilo kojem segmentu osim u potpunom.

 

Zahvaljujemo se učesnicima na njihovim konkretnim i edukativnim odgovorima.

 

S poštovanjem,

AntiDayton pokret

Vijesti: