Naučna istraživanja

PRIJEDLOG ZA OSNIVANJE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA - KANADE

PRIJEDLOG ZA OSNIVANJE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA - KANADE

 

Polazeći od toga da su pripadnici Islamske zajednice kanadskih Bošnjaka postigli značajne uspjehe u svom duhovnom i materijalnom životu i osigurali uslove za bogatiji i svestraniji razvitak svoje zajednice, osječa se potreba za formiranjem medžlisa.

Medžlis je viša organizaciona jedinica Islamske zajednice kanadskih Bošnjaka koja obuhvata  džemate - bošnjačke islamske centre u Kanadi koji čine povezanu cjelinu.

 

1.      Zašto nam treba Medžlis islamske zajednice kanadskih Bošnjaka?

1.1.    Kvalitativno jačanje osnovnog užeta i niti opstanka kanadskih Bošnjaka -  islama i Islamske zajednice.

1.2.   Davanje kvalitetnije vjerske usluge vjernicima. Na prvi pogled to izgleda kao jedan vrlo jednostavan čin, a ustvari je to vrlo jedan kompleksan čin, koji traži više oblike islamskog organizovanja. Iz kog razloga kompleksan? Prije svega zbog činjenice što vjera islam nipošto nije jedna od reflekcije kulture Bošnjaka, ili bilo kog muslimanskog naroda, već je vjera islam izvor svih aspekata bošnjačkog identiteta.

1.3.   Medžlis može jačati pored islamskog i druge stubove opstanka  nacionalnog i kulturnog identiteta kanadskih Bošnjaka.

1.4.   Medžlis može poboljšati  pretpostavke za kvalitetnije davanje  prosvjetno vjerskih usluga.

1.5.   Obrazovanje žene i omladine je  nužna potreba  cjelokupnog opstanka i prosperiteta u budućnosti kanadskih Bošnjaka. Medžlis bi mogao posebnim zajedničkim projektima uraditi mnogo na ovom planu.

1.6.   Ustaljeni koncept koji je postojao unutar džamije, gdje djeca uče na koljenima, ne daje dovoljno rezultata u izazovima 21. vijeka. Medžlis bi mogao standardizovati meketebsko obrazovanje i mektebski prostor. TakoÄ‘e Medžlis bi mogao ponuditi i  elitno mektebsko obrazovanje za zainteresovane, pored  tradicionalnog koje postoji u džamijama.

1.7.   Formiranje kadrova, odnosno obrazovanje kadrova za pomoć u vjerskoj nastavi u džamijama bila bi jedna od uloga Medžlisa.

1.8.   Kroz Medžlis uključivanje kanadskih Bošnjaka u projekte kanadskih islamskih i drugih institucija bi bilo organizovanije i time kvalitetnije i kvantitetnije.

1.9.   Kanada će  uvjek više cjeniti ujedinjenu bošnjačku islamsku zajednicu koja najbolje može doći do izražaja kroz Medžlis.

1.10.        Islamska zajednica kanadskih BošÅ¾njaka kroz Medžlis može biti  dostojanstven partner kanadskoj državi u svim relacijama u kojima je to prihvatljivo za BiH, Bošnjake i islam.

1.11.        Kao Islamska zajednica kanadskih Bošnjaka i kao pojedinci u toj Islamskoj zajednici, kroz Medžlis biti čemo respektovani, poštovani i imati mjesto shodno sopstvenim potencijalima, shodno sopstvenoj snazi i shodno sopstvenoj organizovanosti, iz kojeg proizilazi moć koja je kroz Medžlis nezaobilazna.

1.12.        Kroz Medžlis Islamska zajednica kanadskih Bošnjaka je faktor na koji svi mogu računati. To apsolutno ne znaći da će Medžlis svi voljeti, to ne znaći da će ga svi prihvatiti za svog partnera, ali bilo prijatelji ili neprijatelji, ne mogu ga više zaobilaziti, jer kroz Medžlis kvalitetno jača islam kao jedan od najznacajnih  faktora za opstojnost kanadskih Bošnjaka.

1.13.  Razvoj izdavačke djelatnosti.

1.14.        Jačanje materijalne baze Islamske Zajednice Bošnjaka u Kanadi I ostvarivanje zajedničkih projekata.

 

2.      Kakav Medžlis treba kanadskim Bošnjacima?

2.1.    Poslije diskusije sa advokatom Ericom Kohenom, kanadskim ekspertom za inkorporacije, očigledno je da Mešihat za Sjevernu Ameriku ne može biti registrovan u SAD i Kanadi, odnosno jedna te ista inkorporacija ili nevladina organizacija ne može djelovati na teritorije dvije zemlje sa različitim pravnim sistemima. U uslovima kada će amerićki Bošnjaci i njihovi islamski centri ići ubrzano kao Mešihatu, smatramo potrebnim da kanadski Bošnjaci na taj proces odgovore formiranjem Medžlisa. Jer bi bilo vrlo teško da svaki kanadski bošnjački džemat sam za sebe saraÄ‘uje sa Mešihatom. Mnogo je bolje za kanadske Bošnjake da sa Mešihatom za SAD saraÄ‘uje kanadski Medžlis.

2.2.    U tom smislu u prvoj fazi razvoja Medžlisa moguće je ići na organizaciju i registraciju istog kao labave organizacije bošnjačkih islamskih centara Kanade i pojedinaca - kanadskih Bošnjaka tamo gdje nema bošnjačkih islamskih centara. Medžlis bi mogao biti organizovan i registrovan kao vjerska inkorporacija, zasnovana na zajedničkim projektima bošnjačkih islamskih centara.

2.3.   Medžlis nebi dirao u suverenitet pojedinih džemata, nebi bio registrovan kao cariti organizacija.

 

3.      Moguća struktura Medžlisa

 Medžlis bi mogao imati Skupštinu meždlisa koju čine izabrani predstavnici svih džemata koji konstituiraju Medžlis, te od pojedinaca iz djelova Kanade u kojima nema organizovane bošnjačke islamske zajednice. TakoÄ‘e Medžlis bi imao Upravni odbor sastavljen od po jednog predstavnika iz svakog džematskog odbora plus svi bošnjački imami u Kanadi.

Vijesti: