Naučna istraživanja

Presuda

U presudi MeÄ‘unarodnog suda pravde, Srbija je proglašena krivom po oba osnova: jer nije učinila ništa da bi sprečila genocid u Srebrenici i jer nije kaznila, odnosno izručila Haškom tribunalu, optužene za taj zločin.

Presuda MeÄ‘unarodnog suda pravde se u velikoj mjeri zasniva na činjeničnim i pravnim nalazima iz pravosnažnih presuda Haškog tribunala, a u jednom bitnom slučaju je otišla i dalje od Tribunala. Proglašavajući generala Radislava Krstića krivim za pomaganje i podržavanje genocida, Žalbeno vjeće Tribunala je kao izvršioce genocida u Srebrenici navelo "snage bosanskih Srba". MeÄ‘unarodni sud pravde je precizniji u identifikaciji: izvršilac genocida je Vojska Republike Srpske pod komandom njenog Glavnog štaba koji je imao specifičnu "genocidnu namjeru."

MeÄ‘utim, u jednom zaključku, ključnom za ocjenu eventualne uloge Srbije u srebreničkom genocidu, MeÄ‘unarodni sud pravde je odstupio od činjeničnih i pravnih nalaza Žalbenog vjeća Tribunala iz jula 1999. godine, u predmetu Duška Tadića. U toj je presudi, naime, zaključeno da je Vojska Republike Srpske bila pod "opštom kontrolom" Beograda, odnosno Vojske Jugoslavije, što je pored finansiranja i opremanja, uključivalo i pomoć u koordinaciji i planiranju vojnih operacija. Da je MeÄ‘unarodni sud pravde prihvatio taj nalaz Tribunala, Srbija bi bila proglašena krivom za saučesništvo u srebreničkom genocidu. MeÄ‘utim nije: zaključio je da se Žalbeno vjeće u slučaju Tadić "nije bavilo utvrÄ‘ivanjem državne, već individualne krivične odgovornosti", kao i da u tom žalbenom postupku "nisu bili upleteni lideri Srbije."

Suđenja Karadžiću i Mladiću trebalo bi da u punoj meri rasvjetle ulogu Vojske Jugoslavije i srpskih policijskih, paravojnih i dobrovoljačkih jedinica u ratu u Bosni i Hercegovini.

Nesporno je ipak, bez obzira na segment utvrÄ‘ivanja odgovornosti država pojedinačno za počinjenje najstrašnijih zločina i genocida, da je  genocid počinjen. A to su jasno utvrdili i MeÄ‘unardni sud pravde i Krivični sud za bivšu Jugoslaviju.


O reviziji tuzbe

http://kliker.info/emir-ramic-zasto-je-sada-nuzno-pokrenuti-reviziju-presude-internacionalnog-suda-pravde-po-tuzbi-bih-protiv-srbije-i-crne-gore/


Sto se tice organizacije Pravda za BiH ona je djelovala iskljucivo za skupljanje sredstava za tuzbu, poslije presude ova organizacije nije aktivna. Predsjednistvo BiH ima iskljucivu nadleznost za donosenje odluke o reviziji. Po mom misljenje mi imamo agenta, profesora Sakiba Softica, novi agent nam ne treba, ne treba nam ni nova odluka Predsjednistva. Ono sto nam treba jesu dokazi. Licno smatram da ima dokaza za reviziju, posebno poslije prvostepene presude Karadzicu. Takodje smatram da bi bh tima za reviziju tuzbe obavezno morao biti pojacan sa ekspertime poput profesora Francisa Boyla. Boyle je clan Internacionalnog ekspertnog tma naseg Instituta i izrazio je volju da pomogne.

Vijesti: