Naučna istraživanja

Sarajevska premijera filma 'Bošnjaci - genocid u kontinuitetu', autora Avde Huseinovića.

Sarajevska premijera  filma 'Bošnjaci - genocid u kontinuitetu', autora Avde Huseinovića.
Avdo Huseinović, autor brojnih dokumentarnih filmova o ratnim zločinima i genocidu nad Bošnjacima je član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK}
IGK se zahvaljuje Avdi Huseinoviću na kontinuiranoj brobi za istinu o agresiji na BiH i genocida nad Bošnacima i pravdi za žrtve tih zločina.

Zahvaljujemo se i producentu filma produkciji Bošnjačko-američkoj nacinalnoj asocijaciji iz New Yorka; odnosno potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtava genocida, njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju. IGK je član odbora odnosno sada asocijacije.
Film govori o tri stoljeća genocida nad Bošnjacima na području većeg dijela Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, BiH, Sandžaka, Crne Gore, zapadne Srbije i jednog dijela Hrvatske. Hronološki prati taj krvavi genocidni talas koji se pokrenuo s kraja 17. stoljeća i neku vrstu svog epiloga ima genocidom u Srebrenici, na kraju 20. stoljeća. Istraživači genocida  nisu sigurni da li je taj krvavi talas genocida nad Bošnjacima stao ili juri ka nekom novom.. Avdo Huseinović je do sada snimio brojne  filmove meÄ‘u kojima se posebno izdvajaju "Krvavi ples po šeheru", "Vanzemaljci iznad Sarajeva", "Daleko je Tuzla", "Na Drini krvavi Višegrad", "Logori smrti", "Herceg-Bosna, zločin i kazna".
IGK

Vijesti: