Naučna istraživanja

Kultura sjecanja Windsor

Iz Windsora poslata poruka svjetu da genocid u Srebrenici i BiH nikada neće biti zaboravljen, da žrtve genocida u Srebrenici i BiH ostaju trajna opomena svijetu o potrebi jedinstvenog djelovanja da se u budućnosti spriječi najveći zločini protiv čovjeka i civilizacije.


Deveti juli 2016. godine će ući u historiju Kanade. U organizaciji Bosanskohercegovačkog kluba Windsor i pod pokroviteljstvom mnogobrojnih prijatelja istine i pravde u Kanadi u Jackson Parku u Windsoru otkriven je prvi spomenik u Sjevernoj Americi žrtvama genocida u Srebrenici, najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi. Spomenik je otkrio Brian Masse član Kanadskg parlamenta i sponzor rezolucija o genocidu u Srebrenici, usvojenih u Parlamentu.

Spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru će ostati trajno svjedočanstvo i obaveza podsjećanja i opominjanja na genocid u Srebrenici s ciljem da se zločin više nikada i nikome ne ponovi. Svi mi koje bole 8.372 majčinska uzdaha moramo imati hrabrosti da o Srebrenici, simbolu stradanja bošnjačkog naroda, javno govorimo i djelujemo. Kanadski Windsor ostaje mjesto stalnog pamćenja i počasti žrtvama genocida Srebrenice.

Obaveza svih nas jeste da otkrijemo i utvrdimo ljudsku, društvenu i naučnu istinu o genocidu i drugim oblicima zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, kao bitan uslov za ostvarivanje pravde i prava, bez kojih nije moguće postići pomirenje i graditi zajedničku budućnost u Bosni i Hercegovini. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, a posebno u Srebrenici. To potvrÄ‘uje i podizanje spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, koje će sve nas preživjele žrtve genocida, svjedoke i potomke i slobodno demokratsko društvo Kanade, koje ima razvijenu, ne samo individualnu, već i društvenu svijest o tome, trajno podsjećati na najveće zlo izvršeno nad nevinim, golorukim, bespomoćnim i nevinim ljudskim bićima samo zbog njihove nacionalne, etničke, rasne i vjerske pripadnosti kao takve.

Izražavamo iskrenu i najdublju ljudsku zahvalnost Kanadi što je: priznala bosanski jezik kao World heritage language; što se bošnjačko narodno ime upotrebljava u statističkim i drugim kanadskim podacima; što je Parlament Kanade usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH; što su gradovi Hamilton i Windsor odali počast žrtvama genocida u Srebrenici; što kanadska Vlada obilježava 31. maj kao Svjetski dan bijelih traka; što je Vlada Kanade zatražila primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti proslave 9. januara; što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini; što se prepoznaje značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kao i otvaranje spomenika u Windsoru. Istovremeno neizmjernu zahvalnost iskazujemo Bosansko – hercegovačkom klubu Windsor za kontinuiranu podršku u procesu lobiranja za istinu i pravdu. Posebnu zahvalnost iskazujem organizatorima podizanja spomenika žrtvama genocida u Srebrenici.

Naučno istraživati genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava ne podrazumijeva i ne zahtijeva samo poznavanje nauke o genocidu i naučne metodologije istraživanja genocida, već je to i pitanje hrabrosti, principijelnosti, ljudskog dostojanstva i dosljednosti u otkrivanju ljudske, društvene i naučne istine i njene odgovarajuće prezentacije naučnoj i društvenoj javnosti, kojom se utiče na individualnu i društvenu svijest u razvijanju pozitivnog sistema društvenih vrijednosti a etiketiranju zla i razvijanju pretpostavki njegovog društvenog, pravnog i moralnog sankcioniranja. U tom procesu evidentiranja doživljenog (neposredno i posredno) pamćenjem, poreÄ‘enjem i vrednovanjem nužno je, pored ostalog, afirmisati i razvijati pozitivno i dobro u borbi protiv najvećeg društvenog zla, kakav je zločin genocida.

Vijesti: