Naučna istraživanja

Pismo IGK, Revizija tuzbe

10. 02. 2017.

Poštovani gospodine Bakir Izetbegović,
Poštovani gospodine Sakib Softić,

Poštovani gospodine Rasim Muratović,

MeÄ‘unarodni tim eksperata Instituta za istraživanje genocida, Kanada najoštrije osuÄ‘uje zloupotrebu položaja i ovlaštenja i antibosansko djelovanje političkih subjekata u i van Bosne i Hercegovine koji osporavaju reviziju presude Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije, odnosno bojkotuju put istine i pravde za državu Bosnu i Hercegovinu, i time krše ÄŒlan I i IX Konvencije o genocidu, što je kažnjivo po MeÄ‘unarodnom pravu. Insistirati na istini i pravdi na MeÄ‘unarodnom sudu pravde je najbolja odbrana države Bosne i Hercegovine. a samim tim i odbrane mira, zajedničkog života, demokratije i ljudskih prava i sloboda u Evropi i Svijetu. U veoma složenim političkim prilikama u svijetu kada je Bosna i Hercegovina zaboravljena od strane svijetskih političkih sila, revizija presude može ponovo vratiti Bosnu i Hercegovinu u fokus interesovanja svijetskih sila.

Tvrdnja pojedinih političkih faktora u i van Bosne i Hercegovine da bi revizija presude izazvala ozbiljne poremećaje unutar Bosne i Hercegovine i regionu, lišena je svakog razumnog zaključka. Odustajanje od revizije presude je odustajanje od stine i pravde, što zapravo doprinosi pogoršanju unutarnjih odnosa u Bosni i Hercegovini i regionu.  Više od 45 mjeseci je trajala kontinuirana agresije i genocid na Bosnu i Hercegovinu uz komandu iz glavnog štaba na Avali i prisustvo vojnih, policijskih i paravojnih formacija iz Srbije.

Pravo i obaveza zastupnika revizije presude  je da izvrši obavezu iz ÄŒlana 61, Statuta MeÄ‘unarodnog suda pravde, jedinog univerzalnog meÄ‘unarodnog suda i da utvrdi novu činjenicu da je unese u zahtjev za reviziju presude kao dozvoljenog vanrednog pravnog sredstva i da to objasni. Samo je MeÄ‘unarodni sud pravde nadležan da presudi i da objašnjenje na osnovu čega je tako odlučio. Još jednom ističemo da je presuda MeÄ‘unarodnog suda pravde iz 2007. godine osudila entitet Republika Srpska za genocid, a Srbiju da nije ništa poduzela da spriječi taj genocid. Na osnovu te presude ne samo da imamo pravo na reviziju presude, već imamo pravo i na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Dejtonskog ustava koji je legalizovao rezultate agresije i genocida.

Za više od 120 članova MeÄ‘unarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, svijetskih autoriteta, istraživača, akademika i aktivista ljudskih prava i sloboda, revizija presude mora biti prije svega državničko i pravno pitanje, a ne političko i politikantsko pitanje. Kao legitimni predstavnici bosanskohercegovačke države i bošnjačkog naroda vi ste i legitimni i legalni  predstavnici žrtava agresije i genocida sa potpunim pravom za pokretanje postupka revizije presude.

Dakle odluka o reviziji presude, kao dozovoljenom pravnom sredstvu, nije politička niti politikantska, već pravna odluka u interesu bosanskohercegovačke države i njene budućnosti. Revizija presude je pravna obaveza prema državi Bosni i Hercegovini, ali i moralna obaveza prema žrtvama najvećeg mogućeg zločina protiv humanosti, protiv cijeloga jednog naroda, protiv države. Ovo utoliko prije što je MeÄ‘unarodni sud pravde već donio presudu o tome da genocid jest učinjen i da Srbija već jest u nekoj vezi s tim, makar i tako što ga nije spriječila, što znači, u najmanju ruku, da ga jest mogla spriječiti. Naglašavamo da se ne sudi Srbima i Srbiji, nego Miloševičevoj srbijanskoj politici i praksi i njegovim institucijama u jednome mračnom razdoblju agresivno genocidnog pokušaja realizacije ideje Velike Srbije na račun države Bosne i Hercegovine i prije svega bošnjačkog naroda.  

Zbog navedenog, reviziju presude je obavezno pokrenuti, a neka MeÄ‘unarodni sud pravde preuzme odgovornost za to da li ima ili nema osnova za reviziju. Licemjerne prijetnje u i van Bosne i Hercegovine po pitanju revizije presude ponovo potvrÄ‘uju da su idejni tvorci i izvršioci agresije i genocida na državu Bosnu i Hercegovinu daleko od katarze, od priznanja genocida, da oni ucjenjuju istinu, pravdu, povijest i evroatlansku budućnost Bosne i Hercegovine. Još jednom istićemo da budućnost Bosne i Hercegovine i povijest Evrope i svijeta može biti uspješna samo ako se gradi na temeljima pravde i istine, a ne na zatrpavanju zločina genocida političkim ucjenama. Političko cjenkanje o reviziji presude je gore od zločina genocida. Neistina, krivda i falsifikovanje historije generira nove sukobe.  Srbija u proteklih deset godina nije prihvatila sudski utvrÄ‘ene činjenice i priznala agresiju i genocid na Bosnu i Hercegovinu, nije zatražila oprost od žrtava, nije se pokajala i izvršila katarzu. Zato revizija presude samo može stabilizovati situaciju u Bosni i Hercegovini i natjerati Srbiju na priznanje zločina i katarzu.

U stravičnim uslovima agresije i genocida branioci Bosne i Hercegovine su cijelom svijetu pokazali kako se brani dostojanstvo bosanske zajednice, radeći sa ljubavlju, pod granatama, učeći studente o vrijednostima čovječanstva i civilizacijskim ciljevima, o antifašizmu i humanizmu, o patriotizmu i solidarnosti. Jedna od tih vrijednosti je i historijska opomena da se taj najteži oblik zločina ne ponovi i da oni koji za ovaj strašni zločin trebaju odgovarati, ne ostanu nekažnjeni. Istina i pravda su razlog za multietničku Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je uvijek bila, ponos svih nas i istinsko susretište svega što Evropu – pa i ljudsku civilizaciju uopće – čini posebnom.

Naš Institut sa svojim Upravnim odborom i MeÄ‘unarodnim ekspertnim timom stoji na raspolaganju u procesu revizije presude.

S poštovanjem,

Dr. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: