Naučna istraživanja

Povodom 25 godina od genocida u Prijedoru

Povodom 25 godina od genocida u Prijedoru

Umjetnička kreacija Anite Zečić, članica Internacionalnog ekspertnog tima Institta za istraživanje genocida, Kanada, zrakom formirana, polukružna instalacija visoka je 3m i ima radijus od 3m opominje svjetske gradove na genocid u Prijedoru. Institut za istraživanje genocida Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde, sve aktivista za ljudska prava i slobode da materjalno pomognu ovaj izuzetno značajan projekat.  

"Oni koji ne pamte prošlost osuÄ‘eni su da je ponavljaju." George Santayana
"Ja sam sebi dala za zadatak da se ovaj zločin nikada ne zaboravi". Anita Zečić

ŠTA TI RADIŠ DA SE OVAJ ZLOĆIN NE ZABORAVI?
"Ja preuzimam tvoju odgovornost! Prati ču spomenik, stati ču za tebe i za sebe ispred medija da ih podsjetim na to šta se desilo..."

"Moja zrakom formirana, polukružna instalacija visoka je 3m i ima radijus od 3m. U njenu unutrašnjost se može pristupiti kroz dva oprečno postavljena ulaza. Svrha ove postavke je simulacija panike od zatvorenog prostora i osjećaja nemoći za bjekstvo, osjećaja kako je to biti uhvaćen i zatvoren. Ovo je samo mali dio osječanja koja su zatvorenici logora prolazili. Spomenik je bijele boje i skoro providan. Cilj je bio da se mogu nazirat siluete a efekat toga je da vidimo iznutra da se nešto dešava vani, ali da ne znamo jasno kako nas okolina doživljava i da smo zapravo zatočeni. Unutar instalacije dolazi do suočavanja sa licima žrtava i paralelno će se slušat njihove izjave u pozadini." Anita Zečić

Poruka Anite Zečić za Institut za istraživanje genocida, Kanada

Ja kao umjetnica imam mogućnosti da prikažem strahote i zločine koje su se desile u BiH na drugi način. Mogu približiti posmatraću osjećaj šta znaći biti zarobljen, izazivajući strah od zatvorenog prostora. Prikazivati na svaki mogući umjetnički način da se genocid koji je počinjen u BiH ne smije zaboraviti, moraju se ljudi podsjećivati na to, a umjetnost nam daje priliku da pričom ili slikom to prikažemo. Mladje generacije zaboravljaju. Mi imamo mogućnost da ispričamo priče onih koji to više nemaju prilike. a to su žrtve.
Meni je velika čast biti član Internationalnog expertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada. Zalažem se godinama da se strahote genocida u BiH prikažu svijetu na poseban, umjetnički način.


Više: https://www.kickstarter.com/projects/prijedor92/prijedor92?ref=project_share


On the occasion of the 25th anniversary of the genocide in Prijedor
Artistic creation of Anita Zecic, member of the International Expert Team of the Institute for Research of Genocide Canada, the air-filled, hemi spherically shaped installation was constructed out of white textile and has a radius of 3 meters. Institute for Research of Genocide Canada invites all friends of truth and justice, all human rights and freedoms to help this very important project.

"Those who can not remember the past are condemned to repeat it." George Santayana
"I have committed myself to never let this crime to be forgotten". Anita Zecic

The air-filled, hemi spherically shaped installation was constructed out of white textile and has a radius of 3 meters. It is accessible at two opposing narrow entrances. The main purpose of this installation is to convey the anxiety in enclosed spaces and the feeling of inability to escape...it is an attempt to trigger the feeling of being captured and locked in; to show a fraction of the emotions and fear that the detainees have experienced while detained in concentration camps. The memorial is white and transparent. The goal was to create an effect of silhouettes from the inside without knowing how the surrounding perceives a person who is in fact “detained”.
Visitors will listen to survivors' testimonies on the screen – this will enable them to see their emotions
and facial expressions.

What is your contribution for the remembrance of the genocide?
I am going to accompany the memorial in all cities and will be available for the public and media.
Take on responsibility! Help us giving the victims a voice! This is the least we can do!

More: https://www.kickstarter.com/projects/prijedor92/prijedor92?ref=project_share

Vijesti: