Naučna istraživanja

Genocid nad prijedorskim sportistima

Genocid nad prijedorskim sportistima

Tomašica grobnica fudbalera je dukumentarni film Avde Huseinovića koji na umjetnički, dokumentarni način, dakle upotrebom naučno istraživačkih činjenica govori o genocidu na području Prijedora tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Specifično film se bavi o ubijenim fudbalerima sa Mataruškog brda. Film je još jedan u nizu umjetničko, naučno istraživačkih dokumenta koji će trajno doprinositi jačanju kulture pamćenja.

Glavna tema filma su fudbalski klubovi i fudbaleri sa Mataruškog brda. Ekipa produkcije “PRAVDA”, pod vodstvom poznatog režisera Avde Huseinovića, obavila je u više navrata prikupljanje arhivskih  podataka i snimanje  video zapisa na terenu.

Film je emotivna,  autentična priča o stradanju nevinih ljudi, kojima je fudbal bio sve u životu. Nažalost, kad su bili najjači, najbolji, najiskusniji i puni elana za uspjehom i životom do jučerašnje komšije su ih na najbrutalniji način mučili i ubijali. Nikad nigdje u svijetu, u tako kratkom vremenu i na jednom prostoru, nije izvršen ratnni zločin nad  tolikim brojem sportista.

Ovaj film je posvećen sportistima, sa ciljem da ova priča obiÄ‘e svijet sa porukom mira, ljubavi i tolerancije za buduće naraštaje, ali uz uslov pobjede istine i pravde, uz institucionalizaciju kulture pamćenja ne zbog osvete, već zbog bolje zajedničke budućnosti sa prihvačenom istinom o genocidu u Prijedoru u dokućenom pravdom za žrtve tog strašnog zločina.

Film je uraÄ‘en u najnovijoj High Definition tehnologiji, što zadovoljava najzahtjevnije svjetske standarde velikih producentskih  kuća po pitanju ove vrste produkcije.

Vijesti: