Naučna istraživanja

Naser Oric

Odlukom Suda BiH, ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić nepravomoćno je osloboÄ‘en optužbi da je 1992. godine zajedno sa Sabahudinom Muhićem ubio tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.
Ovo je druga oslobađajuća presuda Oriću jer je odlukom Apelacionog vijeća Tribunala u Hagu 2008. Orić oslobođen svih navoda optužnice koji su ga, prema komandnoj odgovornosti, teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela od decembra 1992. do marta 1993. godine.
No, prethodno je prvostepenom presudom 30. juna 2006. godine proglašen krivim i osuÄ‘en na dvije godine zatvora jer "nije preduzeo mjere da spriječi ubistva i okrutan tretman prema grupi bosanskih Srba" koji su bili zadržani u zgradi stanici policije u Srebrenici od 27. decembra 1992. do 20. marta 1993. godine.
Nakon ove presude Odbrana i Tužilaštvo su uložili žalbe, te je Apelaciono vijeće ponovo pregledalo slučaj i donijelo odluku da prvostepeno Sudsko vijeće nije imalo sve neophodne dokaze da osudi Orića po komandnoj odgovornosti.
Konačna bitka koju Orić dobija počinje se odigravati polovinom 2015. kada je uhapšen u Švicarskoj. Tamo se zaputio zajedno sa Ćamilom Durakovićem, tadašnjim načelnikom Srebrenice, i Hamdijom Fejzićem, potpredsjednikom Skupštine općine Srebrenica krenuo na obilježavanje genocida počinjenog nad Srebreničanima i to po potjernici Republike Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Srebrenici. Zbog tog hapšenja, u Sarajevu je organiziran i skup podrške Oriću na kojem se okupio veliki broj graÄ‘ana.
Na zahtjev Tužilaštva BiH, a zbog provoÄ‘enja istrage za ratne zločine, Orić je isporučen BiH. Nekoliko mjeseci kasnije, optužen je za ratni zločin – ubistva tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.
Današnjom presudom osloboÄ‘en je optužbe, a kao i uvijek, dočekao ga je narod koji je gromoglaznim aplauzom pozdravio Orića koji je i iz ove bitke izašao čistog obraza.

Vijesti: