Naučna istraživanja

IGK je postavio pitanje ambasadoru Šačirbegoviću: Da li kao neposredni učesnik pregovora u Dejtonu može potvrditi naučno istraživačku činjenicu akademika Smaila Čekića da je Dejtonski mirovni sporazum legalizovao rezultate agresije i genocida kroz formiranje entiteta Republika Srpska?

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je u okviru 22. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, Phoenix, Arizona, SAD, održao dvije prezentacije. Prva je: "Značaj kulture sjećanja za budućnost BiH". Druga je promocja knjige akademika Smaila ÄŒekića: "Dejtonski mirovni sporazum legalizacija genocida u BiH".
Bivši ambasador BiH u UN i bivši ministar vanjskih poslova BiH ambasador Muhamed Šačirbegović je izmeÄ‘u ostalog govorio o značaju rada IGK. Istakao je veoma značajnim što se IGK bori za istinu i pravdu o agresiji i genocidu u BiH, borbom za istinu i pravdu u svijetu.
IGK je postavio pitanje ambasadoru Šačirbegoviću: Da li kao neposredni učesnik pregovora u Dejtonu može potvrditi naučno istraživačku činjenicu akademika Smaila ÄŒekića da je Dejtonski mirovni sporazum legalizovao rezultate agresije i genocida kroz formiranje entiteta Republika Srpska? Ambasador je naglasio da je povukao svoj potpis sa Dejtosnkog sporazuma.
IGK još jednom podsjeća da je Dejtonski mirovni sporazum već na početku imao nedostatke zbog kojih je mogao biti osporen kao meÄ‘unarodni ugovor, jer jedna od tri ugovorne strane nije imala aktivnu legitimaciju. Riječ je o tadašnjoj Saveznoj Republicu Jugoslaviji koja nije postojala kao država priznata od meÄ‘unarodne zajednice. Više od deset godina imamo dejtonsko ustrojstvo i entitet Republiku Srpsku kojoj je presuÄ‘en zločin genocida i koja se protivi normi Bečke konvencije da sve što je nastalo na genocidu mora i da nestane. Najveća greška Dejtona instaliranje Republike Srpske, tvorevine koja je nastala kao paradržava. Dejtonski sporazum je zaustavio rat nagradom agresora s pola teritorije BiH za agresiju i genocid.
IGK

Vijesti: