Naučna istraživanja

Ovih dana je komandant snaga NATO u Evropi general Curtis Scaparrotti svjedočio pred Odborom američkog Senata za oružane snage o ruskom utjecaju u Europi.

Ovih dana je komandant snaga NATO u Evropi general Curtis Scaparrotti svjedočio pred Odborom američkog Senata za oružane snage o ruskom utjecaju u Europi.
- Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine, kazao je general Scaparrotti te naglasio:
- Rusija pokušava da spriječi evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu. Na pitanje koja je država na Balkanu najveći problem general Scaparrotti je rekao:
- Srbija! Na ponovno pitanje da li je to Srbija ili Republika Srbija, generala Skaparoti je bio decidan:
- To je Srbija, kao država, ali i općenito srpska populacija na Balkanu.
Iz ovog važnog svjedočenja američkog komadanta snaga NATO u Evropi generala Curtis Scaparrottia mi u Bosni možemo zaključiti sljedeće:
Prvo, Amerika je informirana o tome šta Rusija radi i kako djeluje na Balkanu u razbijanju bosanskih državnih i društvenih institucija!
Drugo, Rusija upotrebljava čelnike manjeg bosanskog entiteta (RS), Milorada Dodika prije svih, radi ostvarivanja svog političkog i vojnog utjecaja u Bosni i na Balkanu!
Treće, Srbija je, kao država i kao društvo, izvor nestabilnosti na Balakanu uz podršku Rusije!
ÄŒetvrto, diplomatska pasivnost Zapada u Bosni i na Balkanu ostavlja prostor za ruski utjecaj, koji može biti koban po mir i stabilnost u regionu. Zbog toga, pored vojnog, Amerika mora imati viši diplomatski angažman!
Na temelju tih poruka američkog generala Scaparrottia mi u Bosni možemo uzeti sljedeće korisne i prijateljske pouke:
Prvo, Amerika nije nasjela na priču naših komšija i susjeda iz Hrvatske i Srbije da je Bosna izvor nestabilnosti i opasnost za mir i sigurnost u regionu zbog stranih i domaćih "islamista" ili "džihadista"! Zbog toga mi u Bosni treba da budemo zahvalni našim prijateljima, koji nisu nasjeli na bezočnu propagandu naših komšija i susjeda o tome da u Bosni ima 10.000 terorista te da je u Bosni previše muslimana, koji su opasnost za Europu!
Drugo, Amerika tačno zna ko je izvor nestabilnosti na Balkanu i ko može ugroziti mir i sigurnost u ovom dijelu svijeta. To je, jasno i glasno, Srbija unatič sofisticiranim licemjernim akrobacijama čelnika srbijanske politike i srbijanskih nacionalističkih i šovinističkih mediija protiv bosanske države i društva!
Treće, mora se čuti jasnije i glasnije naš bosanski glas o nepoželjnosti ruskog vojnog prisustva na Balkanu, posebno u Srbije zato što je Rusija pristrasna u korist srpske politike, koja ima hipoteku pravosnažne presude meÄ‘unarodnog suda za genocid. Zbog toga Bosna i dalje ima razlog za starh od srpske politike, koju Rusija podržava. Jer, Rusija se nije jasno i nedvosmisleno ogradila od genocida u i oko Srebrenice protiv Bošnjaka, već je sramno svojim vetom u Vijeću Sigurnosti UN-a spriječila donošenje Rezelucije o genocidu u Srebrenici, čime je pokazala ugodnost (complacency) naspram srpskog genocida u Bosni, kojeg je MeÄ‘unarodni sug u Hagu dokazao i osudio.
ÄŒetvrto, mi u Bosni moramo imati na umu da je ruska vojna prisutnost na Balkanu, posebno u Srbiji, u vidu stalne vojne ruske baze prijetnja za našu sigurnost ovdje u Bosnu na isti način kao što se to pokazalo u Siriji, u kojoj još uvijek bjesni graÄ‘anski rat, gdje je Rusija duboko involvirana zato što je imala svoju stalnu vojnu baze u toj zemlji.
Peto, bosanski generali, koji su tijesno suraÄ‘ivali sa NATO-m u vrijeme bosanske odbrane od srpsko-crnogorske agresije, moraju budno pratiti što se dogaÄ‘a u svijetu i na vrijeme pustiti svoj glas podršeke NATO-vim generalima u njihovoj spremnosti da budu na strani razvijanja i jačanja bosanskih državnih institucija radi mira i sigurnosti u Bosni i na Balkanu.

Vijesti: