Naučna istraživanja

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj je pred Rezidualnim mehanizmom za meÄ‘unarodne krivične sudove u Hagu proglašen ratnim zločincem i osuÄ‘en na deset godina zatvora, koje je već odslužio. Šešelj je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti protiv Hrvata iz Vojvodine, ali ne i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Proglasiti Šešelja ratnim zločincem nije dovoljno. On svoje laži nastavlja širiti, nastavlja ponožavati žrtve i presude meÄ‘unarodnih sudova, nastavlja ponižavati meÄ‘unarodno pravu i pravdu. Republika Srbija takve ratne zločince štiti dajući im mogućnost da normalne žive na slobodi. Time Srbija koja je presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde proglašena krivim za nečinjenje u sprečavanju genocida u Bosni i Hercegovini ne želi staviti tačku na prošlost i priznati odgovornost, pokajati se i zatražiti od žrtava oprost, a one koji su krivi kazniti kako bi ostatak srpskog naroda mogao normalno živjeti i graditi život na istini i pravdi.

ÄŒetničko, zločinačko naslijeÄ‘e Vojislava Šešelja i dalje živi trujući mlade generacije koje se sve više inspirišu njegovim agresivno genocidnim idejama. Tako ti mladi četnici postaju velika opasnost za mir u regionu.

Govori Vojislava Šešelja tokom ratova na području bivše Jugoslavije bili huškački i za cilj su imali agresiju i genocid ne samo u Vojvodini, već i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nauka o genocidu je dokazala da je postojao udruženi zločinački pothvat, kao i namjeru Šešelja za sudjelovanjem u tom pothvatu.


Lišiti Šešelja odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat isto je kao lišiti naciste odgovornosti za osnivanje koncentracionih logora. ÄŒitav svoj zločinački život Šešelj je proveo radeći na udruženom zločinačkom poduhvatu, posebno protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, a u cilju stvaranja Velike Srbije zločinačkim programom "Svi Srbi u jednoj državi".

Dok je Šešelj na slobodi, dok i dalje slobodno širi nacističke ideje Velike Srbije, dok kao predsjednik parlamentarne stranke slobodno formira zločinačke paravojne četničke formacije, samoproglašeni demokrata Aleksandar Vučić šuti. Šuti i Evropska Unija i Ujedinjene Nacije.

U Srbiji koja još nije doživjela katarzu, u državi i društvu u kome su ljudske vrijednosti poražene proglašavajući zločince herojima, u takvoj Srbiji Šešelj i mnogi Šešeljevci oblikuju državni i društveni sistem.

Pozivamo predsjednika Srbije da pokrene inicjativu za ukidanje poslaničkog mandat ratnom zločincu Šešelju. Pozivamo Evropsku komisiju da ratnog zločinca Šešelja stavi na cnu listu. Na kraju pozivamo SAD i Kanadu da zabrane rad četničkog pokreta u svojim državama i ratnog zločinca Šešelja stave na crnu listu.

Vijesti: