Naučna istraživanja

Zahvala za priznanje

25. 05. 2018.

Poštovani dr. Rizvan Halilović, predsjednik Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor"
Poštovani akademik prof.dr. Mirko Pejanović, predsjednik Odbora za dodjelu priznanja
Poštovani članovi Odbora za dodjelu priznanja

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da se naÄ‘em meÄ‘u ovogodišnjim dobitnicima prestižnog priznanja "Povelja Zlatna Ahdnama" koju dodjeljuje Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" za sveukupan doprinos obnovi nezavisnosti, meÄ‘unarodnom priznanju, odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, multikulturalne, demokratske Bosne i Hercegovine.

Više od dvadeset godina moje aktivnosti su usmjerene za odbranu i jačanje  multikulturalne, demokratske Bosne i Hercegovine. Tu multidimenzionalnu dimenziju države Bosne i Hercegovine ja u svojim istraživanjima nazivam Ideja Bosne i Bosanski duh. Zahvaljujući toj veličanstvenoj Ideji Bosne i Bosanskom duhu mi iz naše hiljadugodišnje bosanskohercegovačke državne i društvene tradicije imamo šta kazati Evropi i svijetu i oni imaju od nas mnogo da nauče.

Posebno imamo šta reči Kanadi čiji društveni sistem pod nazivom "Kulturni mozaik" je sličan Ideji Bosne i Bosanskom duhu. Ovogodišnje priznanje  Povelja "Prijatelj Bosne" Premijeru Kanade Justin Trudeau je priznanje kako kandskom "Kulturnom mozaiku", tako i Ideji Bosne i Bosanskom duhu.

Kanadski "Kulturni mozaik" i Ideja Bosne i Bosanski duh imaju historijsku i kulturološku yajedni;ku dimenziju kako za očuvanje kanadskog i bosanskohercegovačkog društva, tako još i više za poboljšavanje odnosa izmeÄ‘u dvije prijateljske države.

Vrijednosti Ideje Bosne i Bosanskog duha su sadržani i u najvažnijim meÄ‘unarodnim dokumentima UN-a o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, a to je prije svega pravo na identitet, pravo na ispovijest, pravo na vršenje vjerske službe i pravo na vjerske objekte i obrede. Bez obzira na tekuće unutrašnje probleme, bez obzira na agresiju i genocid, Bosna i Hercegovina ostaje trajni i rijetki dragulj na svijetu i Evropi. Ovo veliko priznanje meni će biti još veči podstrek da nastavim svoju borbu za bolju Bosnu i Hercegovinu.

Hvala vam.
Akademik Emir Ramić

Vijesti: