Naučna istraživanja

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMSK) Teodor Meron odlučio je da se povuče sa mjesta predsjedavajućeg Žalbenom vijeću u predmetu Radovan Karadžić

Predsjednik Mehanizma za meÄ‘unarodne krivične sudove (MMSK) Teodor Meron odlučio je da se povuče sa mjesta predsjedavajućeg Žalbenom vijeću u predmetu Radovan Karadžić. 
IGK još jednom upozorava svijetsku javnost o izuzetno ofanzivnom ruskom uplitanju u sastav žalbenog vijeća MMKS. Odmah nakom prvostepenih presuda protiv Karadžića i Mladića, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je jasno dalo do znanja šta misli o MKTJ i MMKS. U sklopu antibosanske ofanzivne politike, Rusija intezivno lobira i radi za promjene prvostepenih presuda Karadžiću i Mladiću. Radi se o zvaničnim stavovima ruske politike koje država BiH, posebno bošnjački politički faktor, te internacionalna zajednica ne smiju podcjeniti.

Istraživači genocida, borci za ljudska prava i slobode i posebno žrtve genocida su uznemireni zbog apsurdne odluke sudije Merona. Odluku smatramo suprotnom normama meÄ‘unarodnog prava koja može imati negativne posljedice kako za drugostepeni postupak protiv ratnog zločinca Karadžića, tako i za meÄ‘unarodno pravo, istinu i pravdu uopšte.  Svjesni da samo subjekti MMKS mogu mijenjati pravila i osigurati da se zaštite sve sudske procedure, IGK traži preispitivanje odluke sudije Merona u ime očuvanja i zaštite integriteta meÄ‘unarodnog suda, odnosno meÄ‘unarodne pravde.

Haški tribunal, to jest MKSJ je u prvostepenom postupku osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Istraživači genocida i nauka o genocidu su dokazali ulogu Karadžića u genocidu u još sedam bosanskohercegovačkih opština. Pravda za žrtve agresije na BiH i genocida nad njenim graÄ‘anima zahtijeva prije svega osudu Radovana Karadžića za genocid u Bratunacu, Foči, Ključ, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici Zvorniku i Srebrenici jer su projektanti i izvršioci agresije i genocida u BiH namjerno odabrali bošnjački narod i njegova materjalna, kulturna i duhovna dobra za istrebljenje i uništenje. Jedino tako će istina o agresiji i genocidu pobjediti i pravda za žrtve agresije i genocida biti zadovoljena.  
 

Vijesti: