Naučna istraživanja

Otvoreno pismo bivšem šefu diplomacije SR Jugoslavije Vladislavu Jovanoviću povodom skandaloznog intervjua pod naslovom: „Vrijeme je da se lažna slika o ratu u Bosni i Hercegovini ispravi“

26. 10. 2018.
Otvoreno pismo bivšem šefu diplomacije SR Jugoslavije Vladislavu Jovanoviću povodom skandaloznog intervjua pod naslovom: „Vrijeme je da se lažna slika o ratu u Bosni i Hercegovini ispravi“

Gospodine Jovanović, 

Pamćenje i kazivanje istine o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini je najvažniji preduslov za pobjedu istine i pravde, ali i za jačanje bosanskohercegovačkog društva i države, kao i za institucionalizaciju kulture pamćenja u ime bržeg oporavka žrtava i u ime bolje bosanskohercegovačke budućnosti . Sve što vi kao neprijatelji sudski i naučno istraživački dokazane istine o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini tražite je da žrtva, odnosno naučno istraživačke i druge organizacije ostanu pasivne. Ali danas je žrtva, pa samim tim i istina i pravda u akciji, angažmanu i pamćenju.

Vaša anticivilizacijska najava revizije historije o agresiji i genocidu je jasna opomena čovjeku i civlizaciji da ne zaborave, da pamte i da opominju. Historiju o agresiji i genocidu, utvrÄ‘enu na internacionalnim sudovima i najrelevantnijim naučno istraživačkim ustanovama u svijetu nećete promjeniti nikakvim meÄ‘unardnim timovima i konferencijama. Jer istina i pravda  je imperativ bosanskohercegovačke, ali i evropske, svijetske budućnosti o najvećim zločinima poslije holokausta u Evropi. Pokušaj vaše dehumanizirajuće revizije historije govori o namjerama prema Bosni i Hercegovini i njenim graÄ‘anima, ali i prema istini i pravdi. Ne, mi ne pristajemo na zaborav i reviziju. Jer zaboraviti znači izložiti se novoj agresiji i genocidu. Ostajemo u odbrani slobodne, nezavisne, jedinstvene, suverene, demokratske Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se projektima revizije prošlosti koji od žrtava hoće napraviti ljude, žene i djecu bez pamćenja i dostojanstva, koji umjesto istine prizivaju laž, a umjesto pravde krivdu. Poručujemo vam da se okanite gubitničke ideologije, politike i prakse. Iskreni bosanskohercegovački patrioti se više nikada neće sakrivati od sebe i svoje povijesti zarad velikosrpskih nacionalističkih projekata. Bosna i Hercegovina sa svojom historijskom Idejom Bosne i svojim bosanskim duhom je trajna i neuništiva država koja bez obzira na toliko agresija i genocida još svjedoći najbolju mogućnost realizacije čovjeka kroz prihvatanje, priznavanje i poštovanje drugog i drugačijeg na osnovama bosanskohercegovačke slobode uz istinu, pravdu i kulturu pamćenja.

Samo da vas podsjetimo na historijski utemeljena istraživanja nekoliko najistaknutijih svijetskih naučnih institucija.

Nad graÄ‘anima, a prije svega Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je, uskladu sa srpskom nacionalističkom ideologijom i politikom i genocidnom zločinačkom praksom srpskog velikodržavničkog projekta u više osvajačkih ratova u 19. i 20. vijeku, izvršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti. Genocid nad prije svega Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je rezultat srpske nacionalističke ideologije i politike i genocidne zločinačke prakse istrebljenja Bošnjaka. Osnov srpskog nacionalizma je srž srpske (agresivne) nacionalne kulture, koja u biti svog mita sadrži ogromnu količinu mržnje i nasilja, tendenciju ka izvršenju genocida. Projekat je genocidnog karaktera jer sadrži osvajanje tuÄ‘ih teritorija i istrebljenje naroda. Proširenje životnog prostora je po srpskoj nacionalističkoj ideologiji i politici, a što je potvrdila i politička praksa, primarni kriterijum za širenje i održavanje etničke čistote. Srpski nacionalizam, opsjednut pravoslavljem i srpstvom, se temelji na srpskoj velikodržavničkoj ideologiji, politici i praksi od početka 19. vijeka, a nosioci projekta su istaknuti i ugledni srpski intelektualci, uključujući i voÄ‘stvo Srpske pravoslavne crkve. Srpski nacionalizam je masovnog karaktera zahvaljujući srpskoj intelektualnoj, svjetovnoj i duhovnoj, i političkoj eliti, zbog koje je dobijao na masovnosti i masovnoj podršci srpskog naroda, te iza kojeg je uvijek stajala država.

Zbog svega nabrojanog i mnogo šta što nije nabrojano koncept srpske velikodržavne ideologije politike i prakse ima anticivilizacijski, antidemokratski karakter.

Takva zvjerstva i zlodjela čovječanstvo nije zaboravilo. Nažalost, vi se ponašate kao da mi ništa ne znamo. Prošlo je vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Kada pokažete "objektivno" kakve ste zločine napravili nad Bošnjacima, onda možemo pričati o mogućnostima saživota i otpočeti razgovor o budućnosti. A do tad sve je to velikosrpska hegemonijska naracija u sklopu projekta "sve srpsko u jednoj državi". Naravno, odsad ćete morati uvažavati Bošnjake jer su uspjeli da se suprotstave veliksorpskoj rušilačkoj mašineriji i zaustave je na tlu Bosne i Hercegovine. Računajte na nas koji se nećemo odreći svoje države Bosne i Hercegovine, svoga nacionalnog imena Bošnjak, svoje historije, kulture, tradicije, bosanskog jezika, istine, pravde i kulture pamćenja.

Vijesti: