Naučna istraživanja

SRAMNO

SRAMNO
Baš na dan fašističkog okupljanja članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, 10. marta 2019. godine, Luis Mekenzi je dao intervju za  "Večernje Novosti", u kome je ponizio ne samo žrtve agresije i genocida u BiH, već i UN i posebno Kanadu. U inervju Mekenzi ponižava meÄ‘unarodne sudove nazivajući ih pristrasnim. Intervenciju NATO u Srbiji naziva agresijom. OslobaÄ‘anje Nasera Orića sramotnom. Negira genocid u Srebrenici, nazivajući ga zločinom. Mekenzi u intervju kaže: " U Srebrenici se 1995. dogodio ratni zločin, ali ne i genocid. Prethodno, ratni zločin nad Srbima u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je, takoÄ‘e, ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava". Iz intervjua se jasno vidi kontinuitet prosrpskog djelovanja kanadskog generala.
Više puta smo informisali Vladu Kanade i o neljudskom djelovanju kanadskog generala Luisa Mekenzia, bivšeg komandanta Mirovnih snaga UN u BiH, koji je svojim ponašanjem direktno kršio pravila MeÄ‘unarodnog prava za vrijeme rata u BiH i postupao protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti graÄ‘anskih lica za vrijeme rata, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Nadležno tužilaštvo u BiH je prije više godina podnijelo zahtjev za sprovoÄ‘enje istrage protiv generala Luisa Mekenzia. Posao nije nikada završen.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:781959-Luis-Mekenzi-Bombe-na-Srbiju-najveca-greska-NATO?fbclid=IwAR3-CCO57EbjHDY76_g69l9C_pFUewSAwK6nDKcGOGs-l_tpy5O1PS7-P2c 
IGK

Vijesti: