Naučna istraživanja

IGK osuđuje i odbacuje rusko prihvatanje Komisija o istraživanju zločina u Srebrenici i stradanju Srba u Sarajevu

IGK osuđuje i odbacuje rusko prihvatanje Komisija o istraživanju zločina u Srebrenici i stradanju Srba u Sarajevu
Formiranjem navedenih komisija bh. entitet RS i Rusija ne priznaju internacionalni poredak, negiraju sudski dokazane i utvrÄ‘ene činjenice, agresivno atakuju na istinu, pravdu, mir i bezbjednost i agresivno dehumaniziraju žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene graÄ‘ane, posebno Bošnjake. Istovremeno pokušavaju internacionalizirati negiranje genocida, što je IGK snažno osjetio i još osjeća u kampanji za peticiju Kanadskog parlamenta e-1837 kojom se traži krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici. U Kanadi je trenutno u ofanzivi udruženi srpsko ruski lobi protiv IGK i peticije. Ovaj srpsko ruski pokušaj revizije historijskih, sudskih i naučnoistraživačkih činjenica, ne samo da treba odbaciti, već i javno osuditi i sankcionisati, jer je direktno usmjerene protiv mira i stabilnosti. Genocid u Srebrenici je nakon holokausta prvi pravno verifiviciran genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost. Zato je formiranje komisija kriminalni čin, novo civilizacijsko posrnuće RS i Rusije i nastavak genocidnih aktivnosti drugim sredsvima. Veliko srpsko ruski revizionisti pokušavaju sakriti sve tragove svojih zločina u BiH, te nastaviti s daljnjom destrukcijom države BiH, prebacujući teren svojih anticivilizacijskih aktivnosti i na meÄ‘unarodnu zajednicu, odnosno u sve države, posebno Kanadu, gdje se vodi kampanja za krivično gonjenje negatora genocida.
Imajući u vidu da ovakav atak na istinu, pravdu i žrtve i rusko podržavanje istog, direktno atakuje na ugled i značaj UN, tražimo hitnu sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.
RS koji baštini rezultate agresije i genocida, danas se homogenizira u cilju realizacije ciljeva koji nisu postignuti agresijom i genocidom. Formiranje dvije meÄ‘unarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu je užasna poruka za sve normalne ljude i cijeli dobronamjerni svijet, uvreda za žrtve i ruganje istini i pravdi. Politički establišment RS u saradnji sa Rusijom  je ovim činom još jednom pokazao da je na stranih presuÄ‘enih idejnih tvoraca i izvršioca agresije i genocida. Svijet ne smije ostati nijem na ovo. Žrtve ne smiju ostati bez svog dostojanstva ni odustati od svojih prava.
IGK

Vijesti: