Naučna istraživanja

Pobjeda nad kulturocidom - Povodom 27. godišnjica brutalnog uništenja Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu

Pobjeda nad kulturocidom - Povodom 27. godišnjica brutalnog uništenja Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu

Danas je 27 godina otkako je sa agresorskih položaja spaljen Orijentalni institut sa 5263 kodeksa rukopisa, 300.000 arhivskih dokumenata i stručnom bibliotekom sa oko 50.000 naslova. Nema agresije i genocida protiv snage duha. Kolektivno znanje pohranjeno u spisima jednog naroda predstavlja bitan dio identiteta tog naroda. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta, a posebno kreatori i izvršioci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima nisu shvatili da se snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage duha. MeÄ‘u prvim ciljevima napada za vrijeme agresije i genocida u Bosni i Hercegovini je bio Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevuu. Agresor je pokušao srušiti kolektivno pamćenje bosanskohercegovačkih graÄ‘ana. Orijentalni institut je svojevrsni čuvar kulturno – historijskog naslijeÄ‘a Bosne i Hercegovine i agresorima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti.
Orijentalni institut je postao sinonim kulturocida u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Ali i simbol Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije. On u sebi sintetizira povijest Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije. Ideja Bosne i Bosanski duh uvijek su uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Oni koji su palili Orjentalni institut, oni koji su agresijom i genocidom jurišali na državu Bosnu i Hercegovinu i njene graÄ‘ane, oni koji su ubijali djecu, oni koji su silovali, oni koji su mučili i ubijali u koncentracionim logorima smrti, oni koji su na silu protjeravali, zapravo, su palili i rušili Ideju Bosne i Bosanski duh, a time su palili i rušili i povijest, kulturu, tradiciju čovjeka i civilizacije. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog, antihumanog zločina agresije i genocida palitelji Orjentalnog instituta i rušitelji države Bosne i Hercegovine će vječno ostati na smetlištu historije.
Poruka rušiteljima gradova i paliteljima knjiga i biblioteka, te kreatorima i izvršiocima agresije i genocida: Zlo i mržnja nikada neće nadvladati. O tome Sarajevo, Bosna i Hercegovina mnogo znaju i tu svoju priču nikada neće prestati prenositi generacijama koje dolaze. Orjentalni institut ostaje istinski blagdan kulture, historije, tradicije i pamćenja za sve ljude zemlje Bosne i Hercegovine, za sve ljude svijeta, za sve civilizacije.

Nijedan meÄ‘unarodni ili bosanskohercegovački  sud još uvijek nije procesuirao uništavanje pokretnog i nepokretnog kulturnog blaga Bosne i Hercegovine, iako je sasvim jasno da je cilj agresora bio uništiti dokumente koji svjedoče opću i kulturnu bosanskohercegovačku povijest.   

Institut za istraživanje genocida, Kanada se zahvaljuje svim generacijama koje su brižno čuvale i sakupljale svjedočanstvo o zemlji i državi Bosni i Hercegovini, njenom postojanju, historiji, kulturi i tradiciji, moleći ih da sačuvaju ovo neprocjenjivo blago.

Emir Ramić
Instititut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: