Naučna istraživanja

Brian Masse


MASSE POZIVA VLADU KANADE DA SE BORI PROTIV PORICANJA GENOCIDA

 Potrebno je djelovati da se zaustavi ovaj opasan oblik mržnje
(Ottawa) - | Danas je Brian Masse M. P. (Windsor West), kritičar NDP-a za inovacije, znanost i ekonomski razvoj, pozvao vladu Kanade da rasporedi resurse i poduzme inicijative za borbu protiv poricanja genocida.
2015.godine Kanadski parlament je donio jednoglasnu historijsku odluku za priznavanje mjeseca aprila kao "Mjesec sjećanja na genocid, osudu i prevenciju”. Genocidi koji su priznati u Kanadi od strane Parlamenta i Vlade su Holokaust, genocid nad Tutsima u Ruandi, ukrajinski Holodomor, Armenski genocid, Yazidisa genocid, Rohingya genocid i genocid u Srebrenici.
1995.godine vojska Republike Srpske, sa paravojnim i policijskim snagama su u Srebrenici ubile više od 8.000 bosanskih Muslimana. MeÄ‘unarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i MeÄ‘unarodni sud pravde u Hagu donijeli su konačnu presudu da je ovaj masakr bio čin genocida i sad je ovaj genocid istaknut u Kanadskom muzeju ljudskih prava.
2010.godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju M-416, koju je Masse predstavio, a u kojoj je priznat genocid u Srebrenici te je Parlament uspostavio “Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi”. Spomenik koji podsjeća na genocid u Srebrenici je postavljen u parku Jackson u Windsoru u kanadskoj provinciji Ontario.
Kao što su druge zemlje u Evropi, poput Belgije, Švicarske i Njemačke poduzele ozbiljne korake kako bi se suprotstavile poricanju genocida, Kanada tek treba da proširi resurse ili primijeni nove strategije za rješavanje ovog problema.
Masse je, nakon predstavljanja peticije 1837, izjavio: "ovo je prilika za vladu Kanade da ispita sve opcije za borbu protiv ovog strašnog oblika mržnje koji se sve više pogoršava dezinformacijama i neznanjem i koji može dovesti do ponovnog nasilja u regionu”.

GOVOR MASSE PRILIKOM PREZENTACIJE PETICIJE E-1837
Gospodine predsjedavajući,
Uoči dana Bijelih traka, vrijeme je da se razmisli o poricanju genocida koji i dalje muči naš svijet. Peticija 1837, koja je skupila 2134 podržavajućih potpisa, je prilika za ispitivanje mogućih postupaka i inicijativa koje bi Vlada Kanade mogla poduzeti kako bi se borila protiv ovog jezivog ponašanja.
Ovaj Parlament je jednoglasno proglasio mjesec april kao ‘mjesec sjećanja na genocid, osudu i prevenciju’ te imenovao one genocide koje je priznao Kanadski parlament, uključujući i genocid u Srebrenici.
Vrijeme je da vlada Kanade proširi resurse na komemoraciju na žrtve i preživjele žrtve genocida, obrazuje javnost i poduzme konkretne akcije kako bi se suprotstavila poricanju genocida, kao jednom opasnom obliku mržnje koji ponovno otvara rane i podstiče podjelu meÄ‘u ljudima.
Istina je pravda a iskrenost je put ka pomirenju i miru.

Vijesti: