Naučna istraživanja

IGK: Reagovanje na gostovanje Dr. Srđe Trifkovića u emisiji “Ćirilica”

IGK: Reagovanje na gostovanje Dr. SrÄ‘e Trifkovića u emisiji “Ćirilica”

Dr. SrÄ‘a Trifković kontinuirano od 2011. godine napada na Institut za istraživanje genocida Kanada – IGK i posebno na direktora akademika Emira Ramića. Napade je ponovio gostujući u zadnjoj emisiji “Ćirilica”. Još jednom podsjećamo da je Trifkoviću od 2011. godine zabranjen ulazak u Kanadu, i to ne samo zbog njegovih ksenofobičnih stavova i negiranja bosanskohercegovačke države i sudskih, naučno istraživačkih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini, nego i zbog činjenice da je bio visoki funkcioner vlasti koje su učestvovale u genocidu u Bosni i Hercegovini. Trifković je bio savjetnik ratnih vlasti entiteta Republike Srpske, osuÄ‘enih ratnih zločinaca Radovana KaraÄ‘ića i Ratka Mladića, zatim osuÄ‘ene ratne zločinke Biljane Plavšić, a kasnije i bivšeg predsjednika Srbije Vojislava Koštunice.

Citiramo nadležno kanadsko ministarstvo iz 2011. godine koje je zabranilo Trifkoviću ulazak u Kanadu: “Nepoželjan na osnovu kršenja ljudskih prava ili meÄ‘unarodnih prava zbog toga što je bio visoki funkcioner u vlasti koja, prema mišljenju kanadskog ministra, učestvuje ili je učestvovala u terorizmu, sistematskom ili grubom kršenju ljudskih prava, ili genocidu, ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti u smislu podsekcija 6 (3) do (5) zakona o Zločinu protiv čovječnosti i ratnih zločina”.

Veliki prijatelj Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nekadašnji portparol manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, bivši savjetnik Vojislava Koštunice, srpski patriota na tajnom zadatku u američkoj dijaspori, negator genocida u Bosni i Hercegovini i propagator antimulimanske kampanje, doktor SrÄ‘a Trifković, zaustavljen je na aerodromu u Vankuveru 2011. Nije mu dozvoljen ulazak u Kanadu, već je prvim avionom vraćen u Sijetl. Ovaj dogaÄ‘aj značio je mnogo za istinu, pravo i pravdu ne samo u Kanadi i Bosni i Hercegovini, već za čitav svijet.

Dr. Trifković zaboravlja da je negiranje genocida u Kanadi i drugim demokratskim zemljama nespojivo s demokratskim državnim i društvenim vrijednostima. Ljudska obaveza je borba protiv zločina agresije i genocida. Istina o tim zločinima ne dolazi sama, za tu istinu se treba boriti da bi činjenice utemeljene na naučnim metodama postale globalno priznate kako od strane meÄ‘unarodnih sudova, tako i od država. Za naučnu istinu ne samo o zločinima prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima, već o zločinima prema svim narodima i državama u svijetu se zalaže i bori IGK.

Dr. Trifkovića podsjećamo da je 2015.godine Kanadski parlament donio jednoglasnu, historijsku odluku za priznavanje mjeseca aprila kao “Mjeseca sjećanja na genocid, osudu i prevenciju”. Genocidi koji su priznati u Kanadi od strane Parlamenta i Vlade su Holokaust, genocid nad Tutsima u Ruandi, ukrajinski Holodomor, Armenski genocid, Yazidisa genocid, Rohingya genocid i genocid u Srebrenici. 2010.godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju M-416 koja je priznala genocid u Srebrenici, te je Parlament uspostavio “Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi”. Spomenik koji podsjeća na genocid u Srebrenici je postavljen u parku Jackson u Windsoru u kanadskoj provinciji Ontario. Genocid u Srebrenici se izučava u nekim kanadskim školama. Cvijet Srebrenice koji simboliše ne samo genocid u Srebrenici, već genocid u svijetu je uručen svim članovima Kanadskog parlamenta. Kanada je izglasala rezolucije o Srebrenici, kojima se protivio dr Trifković, kao i većina srpskog naroda. Prije nekoliko dana u Kanadskom parlamentu je prezentirana parlamentarna peticija e-1837 kojom se od Vlade Kanade traži krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici.

IGK na drugačiji način promišlja kulturu sjećanja koja treba biti sastavni dio bosanskohercegovačkog nacionalnog bića koje je odbranjeno u agresiji i genocidu. Ta kultura sjećanja podrazumjeva da se o največim zločinima u Evropi poslije Holokausta treba promišljati upotrebom nauke i istraživanja, jer borba protiv revizionista historije i sudskih činjenica nije moguća samo emocijama. Samo naučnoistraživačka saznanja mogu biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu istraživači genocida imaju historijsku ulogu i odgovornost. IGK putem naučnih istraživanja dolazi do naučnih saznanja koja prezentira javnosti, kako bi, pored ostalog, bitno reducirao prostor brojnim lažima, falsifikatima i falsifikatorima historije, te utjecao na svijest, ponašanje, iskaze i rad pojedinaca, pojedinih društvenih subjekata i društvenih grupa koje negiraju genocid. IGK ima profesionalnu odgovornost i dovoljno moralne hrabrosti u istraživanju i saopćavanju javnosti naučne istine o genocidu. IGK nastoji utjecati na svijest ljudi i njihovih kolektiviteta o shvatanju potrebe udruživanja svih ljudskih snaga u borbi protiv genocida i negatora genocida ma gdje i u koje vrijeme se oni dogaÄ‘ali.

Na kraju, želimo se obratiti preživjelim žrtvama genocidu u Bosni i Hercegovini ma gdje bili. Dostojanstveno, argumentovano, institucionalno, u ime pravde, prava i istine, a ne u ime osvete, sjećajmo se strahota genocida u Bosni i Hercegovini, ne samo kada razmišljamo o prošlosti, već i danas i sutra. Uradimo mnogo više da spriječimo genocid u sadašnjosti i budućnosti. Argumentovano se suprostavimo negatorima genocida poput dr. SrÄ‘e Trifkovića. Ne dozvolimo da falsifikuju sudske, naučno istraživačke i historijske činjenice. Nema mjesta političkom reaktiviranju osuÄ‘enih za genocid. Ne može meÄ‘unarodni sud biti više kriv od onih koji su počinili genocid. Ne mogu članice Ujedinjenih naroda davati novac i oružje režimima koji ubijaju vlastite graÄ‘ane. Ako zaboravimo da se Ratko Mladić osjećao nedodirljivim, onda ćemo i na drugim mjestima iznevjeriti one koji nas danas trebaju. Naše riječi će odzvanjati prazno ako ne stanemo u kraj kulturi nekažnjivosti i kulturi revizije činjenica koje postoje na toliko mjesta na svijetu, i ako ne budemo odlučni u zaštiti prava žrtava na istinu i pravdu.

Institut za itraživanje genocida Kanada – IGK

Vijesti: