Naučna istraživanja

Sjećaš li se stratišta Godinjske Bare u Trnovu? Da se nikada ne zaboravi!

Sjećaš li se  stratišta Godinjske Bare u Trnovu? Da se nikada ne zaboravi!
Sve dok se oni negiraju genocid mi ćemo ih tući naučnom i sudskom istinom
Agresija na BiH imala je dva ključna cilja, koja su u svojoj realizaciji išla uporedo; zauzimanje teritorije i etničko čišÄ‡enje zauzete teritorije. Ti ciljevi su se realizirali na krajnje brutalan genocidni način. Po svim meÄ‘unarodnim normama i konvencijama genocidni zločin na stratištu Godinjske Bare u Trnovu je usmjeren kako protiv javnog morala tako i protiv niza vrijednosti koje se smatraju temeljnim dostignućima čovječanstva kao cjeline, gdje se posebno ističu  ljudska  prava koja su garantovana Poveljom UN-a, MeÄ‘unarodnim pravom ljudskih prava, konvencijama, protokolima i čitavim sistemom meÄ‘unarodnopravnih propisa savremenog doba. Kršenjem ljudskih prava,  prije svega prava na život i fizički integritet, zdravlje i ljudsko dostojanstvo, na najgrublji način krše se osnovni principi humanosti.
Na stratištu Godinjske Bare u Trnovu su pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni" prije 24 godine na najbrutalniji način, pucnjima s leÄ‘a, ubili šetoricu Bošnjaka iz Srebrenice. NajmlaÄ‘i je imao 16, a najstariji 36 godina. Ni nakon 24 godine na tom stratištu nema spomen-obilježja.
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} smatra nedopustivim, neljudskim i dehumanizirajućim da još uvijek ne postoji spomen-obilježje ubijenim Srebreničanima. To mjesto treba biti opomena na zločin koji se nikad ne smije zaboraviti. Preživjele žrtve i njihove porodice i poslije 24 godine tragaju za istinom i pravdom. IGK će nastaviti davati svoj doprinos da se ovaj strašni zločin ne zaboravi, da se mjesto zločina adekvatno obilježi i da porodice žrtava doÄ‘u do istine i pravde.
Stratištu Godinjske Bare u Trnovu treba da postane  trajno datumsko obilježje kao izraz najrigidnijeg fašističkog aparthejda te da se institucionalizira i postane dio institucionalnog pamćenja u borbe protiv najmorbidnije dehumanizacije, segregacije i aparthejda, te zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava.
Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leÄ‘a, ubili su pripadnici srpske jedinice "Škorpioni" u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25). Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici "Škorpiona" su snimili kamerom. Tokom suÄ‘enja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet. Za zločin u Trnovu osuÄ‘eni su 2007. godine komandant jedinice Slobodan Medić te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuÄ‘en je na 13 godina, a Aleksandar Medić osuÄ‘en je na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov osloboÄ‘en je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća u Srbiji, nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} 

Vijesti: