Naučna istraživanja

institut za istraživanje genocida Canada Internacionalni ekspertni tim Dr. Ibrahim Kajan

institut za istraživanje genocida Canada
Internacionalni ekspertni tim
Dr. Ibrahim Kajan

ODVRATAN PRILOG NEGIRANJA GENOCIDA TV SARAJEVA, NA DAN DŽENNAZE U POTOČARIMA 11. 7. 2019.

JU TV Sarajevo dala je, u sklopu programa kojim je obilježila genocid 11. jula 2019., svoj prilog kulturi sjećanja, možda politički najpervezniji dosad, koji nadmašuje vrhove antigenocidnog narativa velikosrpske politike.

U terminu sjećanja na genocid urednica i v.d. direktorica TV Sarajevo, Kristina Ljevak,  smatrala je – na zaprepaštenje ne samo boraca i porodica srebreničkih žrtava, nego i svakog lojalnog i istinoljubivog graÄ‘anina Bosne i Hercegovine – da treba pustiti “dokumentarni film” koji jednog sudionika genocida u Srebrenici osuÄ‘enog po pravorjeku MeÄ‘unarodnog suda u Hagu – prikazuje kao potpuno nevinu osobu!

Dokumentarni film “Tužilac, branilac, otac i sin”, inspiriran navodno “istinitom pričom”, režirala je i za njega scenarij napisala Inglika Triffonova. Glavni lik je – Radislav Krstić, procesuirani sudionik genocida i po sudskom pravorjeku osuÄ‘eni ratni zločinac. Ali, “istinita priči” autorice Inglike, “dokazuje ono što veliki sudski stroj i desetine svjetskih pravnika nisu mogli” – Krstić je potpuno nevin, on je žrtva svjetske zavjere protiv Srba. UraÄ‘en je u koprodukciji Bugarske, Nizozemske i Švedske. “Dokumentarni” film je prije kratkog vremena prikazan u sklopu Motovunskog festivala, i ekspresno – plasiran na javnom mediju u srcu bošnjačkog i bosanskohercegovačkog naroda!

S predumišljajem je izabran trenutak plasiranja: Dok su se novoiskopanim grobovima u Potočarima prinosili tabuti identificiranih srebreničkih žrtava, TV Sarajevo je, pod moralnim stjegom novopostavljene v.d. urendice Ljevak, započela emitirati priču njezine vlastite projekcije pravde. Pravde kakvu zastupaju negatori genocida.

Evropska deklaracija o genocidu očito nije dovoljna. Ovaj čin v.d. direktorice TV Sarajevo Kristine Ljevak, nedvojbeno ukazuje na urgentnu potrebu da se što prije donese Zakon o  negiranju genocida i veličanju ratnih zločina.

http://instituteforgenocide.org/?p=15659&lang=bs  

U Zagrebu, 26. VII. 2019.              
    

Vijesti: