Naučna istraživanja

“VELIKA ZEMLJA KREĆE U AKCIJU UKIDANJA REPUBLIKE SRPSKE”

“VELIKA ZEMLJA KREĆE U AKCIJU UKIDANJA REPUBLIKE SRPSKE”

Akademik i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić gostovao je sinoć u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, prenosi PRESS.

On je govorio o pravnim mogućnostima ukidanje entiteta Republika Srpska, a otkrio je i da jedna velika zemlja kreće u tu akciju. Nije želio precizno odgovoriti o kojoj zemlji se radi, ali je istakao kako značajnu ulogu u tome ima Institut za istraživanje genocida u Kanadi.

“Napravi se genocid, krene se protiv meÄ‘unarodnog prava u to da se BiH slomi i dobija se RS, nešto što je bilo nezamislivo da se može stvoriti. Bošnjaci kažu da ne mogu tu ništa uraditi, da postoji dejtonski sporazum. Ne shvatamo da su desetine sporazuma poništeni. Imamo jaku presudu da je izvršen genocid, postavlja se pitanje kako je moguće da tvorevina koja je odgovorna za to može uopće da postoji?!”, rekao je Kurtćehajić.

Podvukao je da je bivši predsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović nakon presude rekao da se to znalo Dejtonu, ni on ni Milošević ništa ne bi mogli uraditi da nastane RS.

“Sami smo dopustili ovakvu situaciju. Gdje je Bošnjak prvi, on se ne pita, a gdje nije prvi, niko ga ništa ne pita. Današnja politika misli da se neke stvari ne mogu promijeniti. Bakir rekao da je RS trajna kategorija. Sud u Hagu ima dvije funkcije; da presuÄ‘uje i daje savjetodavno mišljenje. Savjetodavno mišljenje mogu tražiti organi UN-a, nekoliko meÄ‘unarodnih organizacija, kao što je svjetski jevrejski kongres, i sve države članice UN-a u ime BiH. Ovaj posao odraÄ‘uje Institut za genocid u Kanadi na čelu s prof. Emirom Ramićem, oni mogu realizirati ovu priču”, izjavio je Kurtćehajić.

Objasnio je da se MeÄ‘unarodnom sudu pravde u Hagu treba obratiti s nedvosmislenim zahtjevom da dgovori na pitanje ‘da li Republika Srpska treba biti ukinuta nakon presude koju je ovaj sud izrekao’ jer postiji presuda od 2007. godine, ali bez dovoljne konkretizacije koja bi obavezala UN da deinstaliraju tvorevinu odgovornu za izvršenje genocida.

Kompletno gostovanje akademika Kurtćehajića na FACE televiziji kao i dio u kojem govori o aktivnostima koje se sprovode vezane za ukidanje RS-a pogledajte u video snimku.

Vijesti: