Naučna istraživanja

Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio više stotina poruka u kojima se traži pojačana aktivnost na radu i lobiranju za istinu o genocidu u Prijedoru

Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio više stotina poruka u kojima se traži pojačana aktivnost na radu i lobiranju za istinu o genocidu u Prijedoru i pravdi za žrtve tog zločina.
Dok je srpska fašistička gerila pravila „entitet“ na masovnim grobnicama prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, a javnost manipulirala pričama o „muslimanskim ekstremistima“, tkz. meÄ‘unarodna zajednica je mirno posmatrala rušenje Prijedora i bosanskohercegovačke države. Kada je ta fašistička politika u tkz. eri ljudskih prava i sloboda, demokratije i civilnog društva, največim zločinima poslije holokausta silom uništila Prijedor i njegove graÄ‘ane, te kulturno vjerske spomenika i otrgla komad bosanskohercegovačke zemlje, na silu očišÄ‡enog od Ideje Bosne i Bosanskog duha, onda su ti tkz civlizirani zaštitnici ljudskih prava i sloboda u Dejtonu priznali rezultate te fašističke agresije i genocida i to ozvaničili u nametnutom Dejtonskom ustavu. Stvoren je entitet legalizacijom genocida i oduzimanjem atributa republika jednoj članici UN i davanjem istog atributa genocidnom entitetu u koga je smješten genocidom opustošen Prijedor. To je kontekst u kojem i dalje sada psiholiski stradaju preživjele žrtve genocida u Prijedoru, grada koji je anticivilizacijskim postdejtonskim metodama smjesten u tkz srpski svet. Institut za istraživanje genocida Kanada više od jedne decenije se bori za istinu o genocidu u Prijedoru i pravdi za žrtve tog strašnog zločina. Bosna i Hercegovina i u njoj Prijedor će biti velika u kapicitetu svoje historijske teritorije sa svojom kulturom, historijom i tradicijom. Prijedor će biti ponovo bosanskohercegovački grad jer priroda i Bog odbacuju sve ono što je nastalo na zlu.
Institut za istraživanja genocida Kanada 

Vijesti: