Naučna istraživanja

Sudske cinjenice

Malo poznate sudske presude Haškog tribunala koje imaju historijsku vrijednost i koje su veliki doprinos meÄ‘unarodnom pravu, meÄ‘unarodnoj pravdi i nauci o genocidu. 

Donesene su tri presude za agresiju Srbije na na Republiku Bosnu i Hercegovinu.
1. Sudski proces Brđanin, presuđen međunarodni konflikt, odnosno agresija Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.
2. Sudski proces Tadić, presuđen međunarodni konflikt, odnosno agresija Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.
3. Sudski proces ÄŒelebići, presuÄ‘en meÄ‘unarodni konflikt, odnosno agresija Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. 
4. TakoÄ‘e treba podsjetiti da je u presudi Martić za udruženi zločinački poduhvati su presuÄ‘eni Milošević, Karadžić i Mladić.

Agresija Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu presuÄ‘ena u procesima Aleksovski, Blaškić, Kordić, Martinovič, Naletić, Prlić i drugi. Udruženi zločinački poduhvat je dokazivan i dokazan u procesu Prlić. To je bila velika borba da  sudije Haškog tribunala presude agresiju, posebno što su prvostepene presude za Tadica i Aleksovskog odmah na početku rada Haškog tribunala bile pogubne za nas, jer je prvostepenim presudama navedeno da nije bilo agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Haški tribunal je to poslije u drugostepenim presudama  promijenio i pravosnažno utvrdio obje agresije, agresiju Srbije i Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu. To je jedno od najvećih dostignuća Haškog tribunala.

Vijesti: