Naučna istraživanja

Instrukcije Memorandum SANU

Instrukcije Memoranduma SANU, koje Milorad Dodik, od kako je postao član Predsjedništva BiH, u potpunosti slijedi, i od kojih očito neće ili ne smije odstupiti:
Instrukcija br.1:
“Neophodno je RS i Srbiju uvezivati infrastrukturno i ekonomski, a posebno čvrstu saradnju treba ostvariti kroz izgradnju komunikacija i hidroelektrana”.
Instrukcija br.2:
“Vrlo je značajno da političari u RS-u jasno stave do znanja javnosti i meÄ‘unarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu. A tu celinu treba što češÄ‡e nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom, a institucije na BiH nivou zajedničkim, odnosno sastavljenim na bazi privremene volje entiteta.”
Instrukcija br.3:
“Koristiti sve mehanizme da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine. Sprečavati donošenje zakona koji se ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu pretnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja zajedničkih institucija.“
Instrukcija br.4:
“Političari i državni funkcioneri Srbije će ubuduće zaobilaziti političare i institucije BiH što je god više moguće. Političari i državni funkcioneri Srbije trebaju što češÄ‡e imati sastanke sa političarima iz RS-a po protokolu definisanom za meÄ‘udržavne susrete.
Instrukcija br.5:
“Visoki funkcioneri RS-a i ostali graÄ‘ani bi tokom boravka u inostranstvu trebali izbegavati ambasade, konzulate i predstavništva BiH. Ukoliko im zatreba konzularna pomoć, onda bi se trebali obratiti DKP-ima Srbije bez obzira što formalno ne poseduju državljanstvo Srbije.”
Instrukcija br.6:
“Posebnu pažnju treba usmeriti prema zemljama koje nemaju čvrst stav po pitanju jedinstvene BiH i kojima je svejedno kakav će biti rasplet dogaÄ‘aja u BiH. Ukoliko bi se ove zemlje lobiranjem ili na drugi način privolele na stav o podeli, onda bi broj i uticaj zemalja naklonjenih tzv. jedinstvenoj BiH bio u manjini.”
Instrukcija br.7:
“Treba izbegavati upotrebu termina Bošnjak i uvek upotrebljavati termin musliman, te ih i na taj način definisati kao religijsku grupu, a ne narod. Koristiti svaku priliku da se istakne kako su to Srbi koji su izdali veru pradedova i prihvatiti islam”.

Vijesti: