Naučna istraživanja

4. maja 1992. počela je agresija i opsada na Goražde -

4. maja 1992. počela je agresija i opsada na Goražde - Na Drini se branila BiH. 
Sjećaš li se Goražda? Da se nikada ne zaboravi genocid u Goraždu. Sve dok se oni negiraju genocid mi ćemo ih tući naučnom i sudskom istinom. 
Prošlo je 30 godina otkako je prva granata, ispaljena na zgradu Općine, najavila opći napad na Goražde i početak opsade, koja je trajala 1.336 dana.
Uvod u agresiju na jedini slobodan grad na Drini bio je prekid u isporuci struje, vode, svih veza sa svijetom, pa je ubrzo za otpor stanovnika opkoljenog grada, slabo naoružanih građana u gradu bez hrane, hirurga i lijekova, čuo cijeli svijet.
Tokom troipogodišnje opsade ubijeno je gotovo 4.500 stanovnika, uglavnom civila, ali su mladići, koji su ratovali u patikama i teksas jaknama, pokazali kako je njihovo srce jače od čelika, te slobodno Goražde sačuvali od svih korpusa VRS i Srbije, dobrovoljaca iz Rusije, Ukrajine, Rumunije…, koji su na njega nasrtali.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN-a) je 16. aprila 1993. godine Goražde proglasilo zaštićenom zonom. Prema toj odluci, ono nije smjelo biti “izloženo oružanim napadima niti bilo kakvom drugom činu neprijateljstva”. No, srpska vojska nije to poštovala i držala je enklavu Goražde u obruču, čineći pri tome brojne zločine nad Bošnjacima. Broj žrtava u ovom gradu, ukazuje da ni u ovom slučaju odluka UN-a nije poštovana. 
Za vrijeme troipogodišnje opsade grada poginulo je oko 4.000 ljudi, vojnika i civila meÄ‘u njima 148 djece. Na spomen obilježju u centru grada ispisana su imena ubijene djece no nalogodavaci i počinitelji masovnih ubistava za organe gonjenja ni toliko godina poslije nisu dostupni. Optužnice i sudski procesi su izostali.

Status sigurne zone UN-a nije ništa značio. MeÄ‘unarodne organizacije "igrale su se", skupa s agresorom, sa sudbinom stanovnika, te snose značajnu odgovornost za njihovo stradanje, pa i zločine počinjene nad djecom.

Više djece je ubijeno u vrijeme kad je Goražde bilo tzv. "sigurna zona". Počinitelji zločina djeci u Goraždu oduzeli su pravo na život, obrazovanje, čak i pravo da se adekvatno sahrane. Granatirali su i groblja u vrijeme sahrana. Jako bitan segment zločina je zločin nasilnog odvajanja djece od jednog ili oba roditelja.TakoÄ‘er, mnoga djeca tokom opsade su deportovana, prisilno protjerana i izbjegla. Mnogi roditelji djecu su samovoljno izmještali kako bi ih sačuvali da biološki prežive.

Podsjećamo, Goražde je i u II. svjetskom ratu kao dio NDH bilo mjesto velikosrpskih zločina, konkretno Vojske Jugoslavije poznatije kao četnici. Krajem studenog 1941. godine domobranske jedinice Nezavisne države Hrvatske i talijanska vojska napuštaju Goražde, a samo dan kasnije u Goražde ulaze četnički koljači.
Nauka o genocidu je upotrebom naučno istraživačkih metoda dokazala da je u Goraždu izvršen zločin genocida.
IGK

Vijesti: