Naučna istraživanja

Hvala prof. dr. Fahiri Fejzić Čengić.

 

U predvečerije 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, prijatelji iz Sarajeva mi poslaše ovaj tekst. Hvala prof. dr. Fahiri Fejzić ÄŒengić. Biti u svrstan u grupu sa akademikom Smailom ÄŒekićem i pravnikom Amorom Mašovićem i imenovan Bosanskim vizentalom jeste velika čast, ali za mene i posebna obaveza u borbi za istinu i pravdu. Put do istine i pravde jeste spor, težak, ponekad i opasan, ali to je i jedini put pobjede države BiH. Dan pobjede nad fašizmom je dan kada tu našu borbu samo potvrÄ‘ujemo i jačamo.
Prof. dr. Fahira Fejzić Čengić.
Zbornik radova: “ Genocid nas Bošnjacima Srebrenica 1995 - 2020”
"Etčki komitet za rememoriju Srebrenice - Bosanski vizentali”
"Nama treba jedan Visental, s timom, ali i mlaÄ‘i nasljednici koji ne posustaju, koji shvataju, razumiju i nemaju nikakvih kompleksa ni kompromisa kada je u pitanju osuda najbestijalnijeg zločina na svijetu, genocida, u pitanju. To moraju biti savjesni, svjesni, moralni, nepotkupljivi i krajnje časni ljudi. Svakako brojna djeca čiji su roditelji ili bližnji stradalnici. Ima ih na sve strane svijeta, već su poveliki, zreli, i školovani, već razumiju šta je bit života.
Ima ih sigurno meÄ‘u nama, na raznim stranama Bosne i Hercegovine i svijeta. Način beskompromisnog djelovanja profesora Emira Ramića u Kanadi, ili pravnika Amora Mašovića, ili akademika, profesora Smaila ÄŒekića u Sarajevu, samo su pokušaj naznake kako gorljivi i pošteni trebaju biti bosanski vizentali".
http://institut-genocid.unsa.ba/userfiles/file/Zbornik%20radova%20tom%20II.pdf
Strana 837

Vijesti: