Naučna istraživanja

Ne mogu da verujem šta govoriš jer vidim šta radiš

Ne mogu da verujem šta govoriš jer vidim šta radiš
 
Odgovor Univerziteta u Beču na otvoreno pismo Instituta za istraživanje genocida Kanade (IGC) ili bolje reći agrogatni nedostatak odgovora ne dolazi iz vedra neba, već iz institucionalizirane islamofobije. Zasnovan je na islamofobiji koja je toliko sveprisutna da se čak i ne prepoznaje kao rasizam. Univerzitet u Beču uopšte nema profesora islamofobije, ali ima istoriju profesora koji negiraju genocid na svom platnom spisku.

Taras Borodajkewycz je do 1971. bio rasista, negator genocida i profesor istorije u Beču . Šezdesetih godina prošlog vijeka dekanski ured je bio svjestan njegovog antisemitizma i poricanja genocida, jer su studenti to stalno prijavljivali. Nije smijenjen sve dok je javno negirao da je poricao genocid. ÄŒinjenica da je ovaj prethodni profesor, da bi zadržao posao, morao javno da laže kako bi ostao na istoj službenoj funkciji koju sada obavlja prof. Manoschek, koji ne mora čak ni da laže da bi sakrio svoje pozicije, zabrinjava. Ta činjenica pokazuje sveukupni arogantan odnos prema jednoj odreÄ‘enoj vjerskoj grupi u Austriji.

Prof. Manoschek se danas ne mora truditi da laže niti se Univerzitet u Beču danas mora truditi da odgovori na ozbiljna pitanja o tome da na platnom spisku ima islamofobnog profesora koji negira genocid. Odakle dolazi ova arogancija? Da bismo razumjeli šta se dešava u Austriji, moramo se vratiti nekoliko godina unazad.

2015. godine donesen je diskriminatorni austrijski zakon o islamu. Ovaj zakon se odnosi samo na muslimane i zabranjuje finansiranje njihovih vjerskih institucija iz inostranstva. Ako ste budista, možete finansirati svoj hram iz inostranstva, ali ako ste musliman, onda ne možete.
                                                                                   <image.png>
 
 
Zabrana Burke- zakon koji cilja samo jednu vjersku grupu.  Ovaj zakon kriminalizira muslimanke. Zvanično se zakon zove zabrana vela na javnim mjestima i zabranjuje sve oblike velova. MeÄ‘utim, Klovnovi su se uznemirili i protestirali i postigli da bude izuzeti iz tog zakona. Klovnovi imaju više prava u Austriji od muslimanki.

Islamska mapa, izvorno projekt Univerziteta u Beču, je online projekt koji locira islamske vjerske institucije doslovno stavljajući metu na njih: “Muslimanske grupe u Austriji strahuju od napada nakon što je vlada objavila kartu džamija”

Prije skoro godinu dana Vijeće Evrope pozvalo je Austriju da povuče kontroverznu 'islamsku kartu'.
"Objavljivanje mape je neprijateljsko prema muslimanima i potencijalno kontraproduktivno, 
navodi se u saopštenju najvišeg evropskog tijela za ljudska prava."

Austrijska vlada je prema Vijeću Evrope pokazala istu aroganciju koju Univerzitet u Beču pokazuje prema žrtvama genocida u Bosni. Nisu se potrudili da uklone kartu. Mapa je još uvijek na internetu.

Konstrukt "političkog islama" je novoizmišljeni termin utemeljen na teoriji zavjere o preuzimanju kontrole nad vladom od strane Muslimanske braće legalnim putem. Šta je „politički islam“? Ima li možda i političkih budizama u Austriji? Ne, postoji samo „politički islam“. Ovaj termin je nedavno konstruisan i nije jasno definisan. Nije namjerno definisan jer ostavlja prostor za proizvoljne odluke austrijskih vlasti.

Organizacija pod nazivom dokumentacioni centar Politički Islam osnovana je u julu 2020. godine i finansira se od strane poreskih obveznika. Njegov cilj je nadgledanje i upozoravanje na tzv. 'politički islam' što je doslovno rezultiralo postavljanjem znakova koji upozoravaju "Pažnja, politički islam u vašoj blizini" u blizini džamija. 
<image.png>

Ujedinjene nacije definiraju islamofobiju kao oblik rasizma. MeÄ‘utim, u Austriji ga vlada tretira kao borbeni poklič 'političkog islama'. Bivši kancelar Sebastian Kurz rekao je nakon terorističkog napada u Beču:
"U borbi protiv političkog islama - ideološke osnove iza toga - kreiraćemo krivično djelo zvano 'politički islam' kako bismo mogli krenuti protiv onih koji nisu teroristi, ali pripremaju teren za to."

Ovdje je riječ o preventivnim hapšenjima muslimana koja se usuÄ‘uju biti politički. Budući da se ni po jednom zakonskom standardu uopće ne mogu optužiti za zločin, austrijska vlada je smislila novi termin da kriminalizira pripadnike jedne od svjetskih religija. Zvuči poznato? Da. MeÄ‘utim, kada se uporedi sa nacističkim režimom i sadašnjim režimom u Austriji, automatski se dobija odgovor da se banalizuju nacističke zločine uporeÄ‘ujući sadašnje delovanje sa nacističkim.


Upravo to se dogodilo poznatom novinaru austrijske javne televizije Arminu Wolfu kada je uporedio karikature muslimana sa karikaturama Jevreja u nacističko vrijeme. U Austriji je došlo do negodovanja javnosti ne zbog rasističkih karikatura, već zato što se usudio da ih uporedi sa nacistima.
<image.png>

Zabrana nošenja marama u osnovnim školama bila je zakon o zabrani marama jer ih je austrijska vlada protumačila kao znak 'političkog islama'. Ustavni sud je poništio zakon jer je diskriminatoran prema muslimanima. Ostaje misterija kako Islamski zakon iz 2015. nije diskriminatoran.

Operacija Luxor dogodila se 9. novembra 2020., ironično, na datum Kristalne noći. Bila je to najveća mirnodopska policijska operacija u austrijskoj historiji i planirana je godinu i po unaprijed. To se dogodilo nedelju dana nakon terorističkog napada u Beču. Slovačke vlasti su unaprijed obavijestile austrijsku policiju o napadaču, kojeg su Austrijanci čak imali na vlastitoj listi za nadzor.

Ilegalna policijska racija ciljala je na istaknute muslimane pod maskom borbe protiv „političkog islama“. Policija je čak izvršila raciju u domu univerzitetskog profesora Farida Hafeza koji istražuje islamofobiju i koji je tada bio gostujući profesor na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu. Zapamtite da je u Austriji termin islamofobija borbeni poklič 'političkog islama' i nije važno što su taj termin definirali Ujedinjene Nacije. Iako je utvrÄ‘eno da je racija bila nezakonita, u austrijskim medijima nije bilo nikakvih posljedica niti negodovanja javnosti na ilegalnu policijsku raciju usmjerenu na pripadnike samo jedne vjeroispovijesti.


Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) saopštila je da je javni diskurs u Austriji postao "sve više ksenofobičniji" Sve veća islamofobija u Austriji zabrinjava stručnjake EU. Iz svega toga možemo uočiti veoma uznemirujući razvoj o kome je zvanični odgovor Univerziteta u Beču je konačna uvreda: teorija zavjere kao osnova za kriminalizaciju muslimana, dehumanizacija muslimana infantilizacijom i poricanje genocida kao priprema novog genocida.

Konstrukt ‘političkog islama’ i izvoz islamofobije iz Austrije u Bosnu može se pratiti u korištenju termina ‘političko Sarajevo’ Milorada Dodika. Svrha ovog vokabulara je ista: dehumanizacija muslimana kroz infantilizaciju, kao da Sarajevo nije dovoljno zrelo da bude političko. Zvanični odgovor Univerziteta u Beču čini isto: dehumanizacija kroz infantilizaciju. Bahato postupanje prema Bošnjacima od strane Univerziteta u Beču pokazuje šta svi muslimani širom svijeta mogu očekivati: na početku infantilizaciju, policijske racije u domovima, ako se usude istraživati islamofobiju, kao drugo, genocid - ako se usude da budu politički svijesni kao što su to činili Bošnjaci - i konačno poricanje genocida formulisano od strane Bečkog Univerziteta kao Catch22-Situaciju - kao konačnu uvredu za nasu inteligenciju i za žrtve bosanskog genocida.

Moramo se prisjetiti velikog Jamesa Baldwina:

"Ne mogu da verujem šta govoriš jer vidim šta radiš."

Vijesti: