Podrške plemenitih

DVA OTVORENA PISMA EMIRU RAMICU

DVA OTVORENA PISMA EMIRU RAMICU

DRAGI EMIRE, PISES NA KRIVU ADRESU

Dragi Emire,

ja pozdravljam svaki korak u borbi za RBiH, pa tako i Apel kojeg si Ti potpisao.

Sve je fino, sve je lijepo, samo, ja mislim da je adresa - medjunarodna zajdnica - kriva adresa. Taj apel je trebalo poslati Tihicu i SDA stranci, ali ne danas, nego prije desetak godina!

Naime, Ti znas da je u Armija BiH kada ona jos nije ni nosila to ime, dakle u ljeto 1992. na pocetku agresije - bilo oko 32 posto Srba, Hrvata i ostalih koji su se borili protiv srbijansko-crnogorske agresije i unutrasnjih SDS kolaboracionista. To su bili borci koji su bili spremni zrtvovati svoj zivot za RBiH po principima utvrdjenim na II Zasjedanju ZAVNOBiH-a i Ustavu BiH, kao neovisne i cjelovite drzave koja je potvrdjena referendumom u 29. februara 1992.

Tebi je sigurno poznato da je Izetbegovic govorio jedno, a radio drugo u vezi i sa Bosnom i sa Armijom. Pogazio je Ustav, sjeo za pregovaracki stol sa dusmanima, dijelio BiH i prije rata, darivao RS cetnicima i prije Daytona RS, u Daytonu potpisao otpis RBiH u kortist RS. Pristao je na tri - pazi tri, a ne dvije vojske. Sve je ucinio da iz Armije BiH napravi stranacku jednonacionalnu vojsku, sto je Reis u svome ljetosnjem govoru na Igmanu potvrdio kada je oznacio ARBiH na muslimansku, odnosno stranacku vojsku. Tebi je, dragi Emire, poznato kako su iz Armije otjerani mnogi rodoljubi kao recimo Divjak, a poznato Ti je kako je iz Policije potisnut Vikic i kako je umjesto Vikica doveden neki okorjeli HDZ-ovac koji se svim silama borio protiv onoga sto je Vikicu bilo svetnja!!! Tebi je, sigurno jasno i ko je to uradio, ali ako nije - da Ti kazem - SDA i Izetbegovic, kao i Izetbegovicevi trabanti koji su bili na vlasti, a koliko je i sam Reis imao u tome udjela, prosudi.

Dragi moj prijatelju, Tebi je poznato da je afera "Orao" smlatila otpor jedinstvenoj vojsci u RS. I okorjeli SDS-ovci su bili slegli ramenima i pristali na opciju jedinstvene vojske, samo da bi opstali u sedlu vlasti! Tebi mora biti poznato da tu priliku SDA nije iskoristila i da tada nije istupila sa nepokoloebljivim zahtjevom o jedinstvenoj vojsci. Sutjela je SDA i kada je formirana ta Ashdovnowa komisija cijem se prijedlogu (a znalo se domah kakav ce biti) ni Tihic i Palavricka nisu usprotivili. Digli su dreku, zainatili se kada je sve kasno!!! Kao sto je zakasanio i Tvoj Apel, dragi Emire!

Dakle, ovim pismom ja Te samo podsjecam na cinjenice koje Ti kao dobro obavijesteni bosanski patriota sigurno znades. Tako je i na drugim poljima, obrazovanju, izbornom sistemu, zakonu o dvojnom drzavljastvu, cega god se dohvatis!!!Takvim svojim ponasanjem SDA je navikula medjunarodnu zajednicu na cinjenicu da je i SDA odustala od normalne drzave, pa je medjunarodna zajednica krenula slijedom onoga cime su se prakticki vec slozile koalicijske stranke - SDS, SDA i HDZ! Medjunarodna zajednica je samo bila svjedokom volje (i SDA) o podjeli BiH, o formiranju RS, o..., i ona samo tu volju slijedi. I ici sce do kraja, i Tihic ce pokleknuti!!! Kamo li srece da nije tako, ali tako je, dragi Emire.

Kada je ono ABiH krenula u nezadrzivi juris na oslobadjanju zemlje, nije ABiH zaustavila medjunarodna zajednica - vec politika Izetbegovica koji je prije toga nudio cetnicima 49 posto Bosne, a oni se lakomili na citavu, jer su u ljeto 1995. drzali dvije trecine Bosne. Kada je Armija krenula, kada je po njihovom priznanju Banja Luka bila spakovana i kada je vrag odnio salu, cetnici su pristali i na prijedlog Kontakt grupe, kojeg je Alija vec davno bio prihvatio. Buduci da su se "strane u skukobu" dogovorile, medjunarodnoj zajednici je samo ostalo da ih natjera da dogovorneo postuju! Tako je osloboditeljima, borcima Armije BiH SIzetbegovic umjesto pomoci NATO-a - izdejstvoavo prijatnju da ce biti bombarodvani ako ne stanu. I stala je Armija BiH!!!

Dakle, SDA se cijelo vrijeme xzalagala za podjelu BiH pa tako i za druge podjele, pa i na tri visjke. Evo sada Tihica, Palavricke kada je sve gotovo kako dizu dreku!!!!, a i Tvoj Apel, kako kontam, je tempiran bas tako.

Ta Tihiceva dreka, taj zakasnjeli i uzaludn inat sa medjunarodnom zajednicomi je trik, to je pokusaj da se ubere vazan predizborni poen, kad izbori bili, da bi se moglo reci: "Eto, mi, SDA , smo bili za jedinstvenu vojsku, ali medjunarodna zajednica je bila protiv."

Sjetimo se Tihica koji je pred izbore govorio da ce ukinuti RS, pa se kasnije popismanio, a u subotu u Potocarima potvrdjuje teoriju gradjanskog rata u Bosni, ideju nasih najvecih dusmana.

Tihic sjedi sa najvecim dusmanima RBiH u Predsjednsitvu BiH, aiftari s njima u Banjoj Luci, kaznjava zastupnike koji se protive izboru Paravca u Predsjednistvo. SDA ghlasa u Banjoj Luci za Kalinica, desnu Karadzicevu ruku i njegova kuma. kojeg Tihic casti i iftarom!!!

To je samo nastavak Izetbegoviceve pogubne politike i po drzavu Bosnu i po Bosnjake kao narod!

Tebi je poznato, dragi prijatelju, da je Holbrucke rekao Izetbegovicu da ce Amerika koju je zastupao insistirati na zabrani SDS-a, ali da se je Izetbegovic tome usprotivio kazavsi da on moze sa Krajisnikom. Tihic je tada po Njemackoj, medju nasim izbjeglicama iz Srebrenice, Bosanskog Novog, logorasima Omarske..., - agitirao da se glasa za SDS i Plavisicku - bio sam prisutan na jednom zboru i o tome sam pisao u sarajevskom svijetu, a neke stvari sam Tihicu rekao u brk. (Rekao sam mu i ovo: "Gospodine Tihicu, Vi vasa stranka ne znate ni gdje vezete ni gdje dijesite, ujutro govorite jedno, u ikindiju drugo, oko jacije ni prvo ni drugo. Pricate o cjelovitoj Bosni, a stvarate RS. Govorite o jedinsvenoj Armiji, a pristajete na tri. A ako hocete da idemo oslobadjati Bosnu, ja sam spreman, ne s perom, nego s puskom u ruci. Ali vi propagirate SDS!!! i dobio aplauz. Mustafa Muhic, logras Amerike rekao Tihicu u oci na tvrdnju da je za sve kriva medjunarodna zajednica - da neko laze - ili on ili Alija koji tvrdi da nikakvih pritisaka medjunarodne zajednice na njega nije bilo, a rijec je o Daytonu...)

No, Tihic se usutio ustio oko RS, kako rekoh. Vjerojatno mu takav verbalni ispad i vratolomija sada ne treba. Nece me zacuditi ako ipak uskor9omustane i za ukidanje RS, ali kada sigurno bude znao da mu to nece proci u medjunarodnoj zajednici! (Vidjet cemo, dragi moj prijatelju sta je Tihicu prece i draze - njegova bitka za jedinstvenu vojsku, ili vlastita fotelja, koju bi mogao izgubiti kao Paravcev prethodnik, bas od medjunarodne zajednice koja se ne da driblati!)

Tamo gdje bi sve ovo proslo i gdje je inat i dreka nepotrebna - i gdje bi moglo doci do vracanja atributa Republici BiH, ukidanja RS, naplacivanja odstete, zadovoljavanju pravde, pa i jedinstvena vojske, za sto Tihic sada izgara - je Den Haag, odnosno sudnica Medjunarodnog suda pravde i rasprava po Tuzbi RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid. Dakle samo tamo, po toj presudi koju ce BiH sigurno dobiti - tamo je jedino mjesto nase pravde, pravde kojoj ce se morati povinovati i medjunarodna zajenica!!! Zna to Tihic, a i Ti bi dragi prijatelju trebao znati. Ali Tihicu je do Tuzbe kao do lanjskog snijega, a ni Ti je ne spominjes u svome Apelu. Tihic me ne cudi, ali me cudis Ti, dragi Emire!

Tihic ima razlog: dokazanu ljubav prema vlasti, dokazanu privrzenost koaliciji sa SDS-om i HDZ-om - sto ne vodi dobru nasoj BiH. Ne znam koji su Tvoji razlozi da si presutio Tuzbu i da si Apel uputio i na medjunarodnu zajednicu koja je samo izvrsitelj volje tih nacionalnih stranaka! Da sam na Tvome mjestu, ja bih uputio apel Tihicu da trazi zakazivanje rasprave po Tuzbi RBiH protiv SRJ kod Medjunarodnog suda pravde u Den Haagu.

Selam Ti je Mahsus - Ibrahim Halilovic

---------------------------------------------------------

NAJVECI RIZIK JE NIKADA NE RIZIKOVATI

I ja svakodnevno primam poruke od Emira Ramica, pa bih zelio da mu uputim dobronamjeran savjet. Emire, istinski problem je kada cetnici, legalizovani od Izetbegovica u Daytonu, pozivaju na informativne razgovore tvoje Prijedorcane, a nije bitan problem sto ambasador nece da se druzi sa tobom. Adresa na koju trebas pisati protestna pisma je u Predsjednistvu u Sarajevu ili u Skupstini u Sarajevu, a ne kod kanadskih kongresmena, koji pojma nemaju sta se desava u Bosni, niti ih interesuje, niti sta odlucuju. Tvoja "patriotska" aktivnost I organizovanje Bosnjaka na akcijama koje nista bitno ne mijenjaju, dok nam domovina nestaje, me podsjeca na akcije laznoga Valtera, ako si gledao film "Valter brani Sarajevo".

Lako je varati narod. Ljude vole dobru vijest, makar bila lazna. Ljudi vole da o sebi misle da su Biznismeni" ili "investitori", a ti znas da nisu. Biznis je nauka za koju se dijele Nobelove nagrade. Postoje investicione kompanije kao sto su "Vanguard", "Meril Lynch", "Fidelity",..., gdje naucnici imaju od $200,000+ platu, da bi analizirali u sta treba investirati. Rodjeni Amerikanci koji imaju viska para za investicije povjeravaju svoje novce tim investicionim kompnijama, I menadzerima "mutual" fondova. Nema teorije da vi neuki imigranti mozete ista pametno uciniti na tom polju. Ja to znam, jer ja to radim, a ipak I moje novce sam povjerio menadjerima investicionih fondova, usko specijaliziranim profesionalcima. Ja sam ti to rekao, a ti I dalje varas narod sa svojim BIG-om.

U Americi kazu: Ne uzeti nikakav rizik je najveci rizik. Na tebi sam se ja uvjerio da je to tacno. Ti si potpuno izgubio svaki kredibilitet medju bosanskim patriotima, upravo zato, sto nikada nisi preuzeo nikakav rizik, sto si svim politicarima uvijek isao niz dlaku, kao da je u Bosni med I mlijeko, I kao da su svi problemi Bosne u Kanadi, te udri majcin sine po Kanadjanima.

Imas jednu sansu da se ukljucis u istinski patriotski rad: Pomozi svojim Prijedorcanima I krajisnicima u njihovoj borbi da izgrade I oni memorijalni centar kakav izgradise Srebrenicani, I da se I njihovi tj. I tvoji mrtvi sugradjani pronadju i identifikuju. Znam da to nije bas zabavno kao druziti se sa kanadskim kongresmenima, a moraces se I zamjeriti nasim polticarima, ali to je ono sto treba uraditi za Bosnu, a ti kako hoces.

Vjerovatno si sada ljut na mene, ali znaj da je bolje sto si naucio ovu lekciju prije nego kasnije.

Pozdrav.

Muhamed Borogovac.

 

Vijesti: