Podrške plemenitih

NIJE ME IZNENADIO KONTINUIRANI NAPAD NAPAD NA EMIR RAMICA

 

Kao jedan od 12.000 prognanih Novljana koje je šovinistička mržnja velikosrpskog terorizma  pred očima meÄ‘unarodne zajednice na pragu 21. vijeka otjerala sa svojih ognjišta u egzodus, a mene u susjednu Republiku Hrvatsku, ja sam sve ove godine s velikom nadom na internetu i u drugim  medijima pratio razne pokušaje borbe za naš povratak u zavičaj, uključujući se i sam u tu tešku borbu za pravdu i istinu o velikosrpskoj agresiji i za obnovu jedinstven Republike Bosne i Hercegovine. U prvim redovima tih boraca sam vrlo rano zapazio goleme i vrlo promišljene i uspješne napore časnog i čestitog  profesora  Emira Ramića, čelnika KBSA, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. On je prvi meÄ‘u bosanskim političarima shvatio da zločinstva  srpskog militantnog nacionalizma proizilaze ne samo iz  agresivnosti  «ekstremnih pojedinaca poput Karadžića i Mladića», kako su se samozavaravali mnogi domaći i strani političari, nego iz  njihove masovne i trajne težnje za osvajanjem tuÄ‘ih terotorija po cijenu najtežih zločina, pa im je  genocidnost i profašistički imperijalizam zapravo bila i ostala trajna karakteristika i glavna konstanta! S tom istinom mnogi jugo-idealisti u bosanskoj politici nisu rašÄistili ni danas i oni zavaravaju sebe i naš narod da će sve opet biti u redu, ako se kazne i odstrane samo pojedine voÄ‘e srpske secesije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Druga velika prednost koju sam zapazio u dinamičnoj borbi  i podržao u vrlo jasnoj političkoj platformi profesora Emira Ramića je njegova ocjena da mnogi naši neuki političari i graÄ‘ani  u Bosni i Hercegovini i dijaspori ne shvataju pravilno pojam bosanske nacionalnosti, jer u njenoj definiciji ne razlikuju već miješaju i izjednačavaju čak četiri različite kategorije – etničko porijeklo,  religijsku  pripadnost, državljanstvo i kulturno-historijsku tradiciju. Jasno je da, bez obzira na različito pa često i nepoznato etničko porijeklo i vjersku tranziciju,  jedini pravi kriterij za odreÄ‘ivanje bosanske nacionalnosti mora biti isti kao u USA, Kanadi, Švicarskoj, Austriji i drugim multietničkim državama, a to je naš bosanski pasoš (putovnica) kao dokaz našeg bosanskog državljanstva i pripadnosti bosanskom narodu, Bosancima ili Bošnjacima. To je već 17 godina poznata praksa svih meÄ‘unarodnih pograničnih službi u svijetu, da se kao pravno valjan u papirima uz bosanski pasoš smatra samo upis odrednice «Bosniac» u rubriku   «nationality», a ne «Serbian» ili «Croatian». MeÄ‘utim, u odreÄ‘enim slučajevima moguće je i sasvim logično i postojanje dvojnog pa čak i trojnog državljanstva ili nacionaliteta (nationality).

Kao bosanski katolik dalmatinskog porijekla koji je roÄ‘en i odrastao u Bosanskom Novom,  ja  sam se uvijek po republičkom državljanstvu smatrao Bosancem ili Bošnjakom, jer sam u prvom redu bio državljanin Republike Bosne i Hercegovine, a Jugoslaven po federalnom državljanstvu,  sve dok nismo l992. izglasali nezavisnost BiH. To nije bilo u suprotnosti s mojom vjerskom pripadnošÄ‡u i mojim hrvatskim etničkim porijeklom, pa sam kao takav bio biran na prvim demokratskim izborima na listi Ekološke stranke BiH  u prvi bosansko-hercegovački parlament.  Tamo sam bio aktivan član koalicije za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, jer sam sa grupom poslanika iz Zapadne Evrope i Zagreba dolazio avionom u Sarajevo i sudjelovao u radu Parlamenta  kad god su to ratne prilike i zaštita UN dopuštale. U progonstvu sam bio aktivan organizator pomoći našim prognanicima u Republici Hrvatskoj, a sada živim kao penzioner u Zagrebu i bavim se naučnim radom o našem užem i širem bosansko-novskom zavičaju. 

Želim naglasiti da već desetak godina na internetu i drugim medijima s velikim divljenjem pratim golemi i požrtvovani patriotski rad profesora Emira Ramića na objedinjavanju bošnjačke dijaspore na sjeverno-američkom kontinentu, a zbog kvalitetnog rada smatram KBSA našom vodećom  organizacijom koja na  dostojanstven i uspješan način zastupa u svijetu  interese svih nas prognanih i iseljenih graÄ‘ana iz Bosne i Hercegovine. Posebno sam bio oduševljen njihovim postignutim rezultatima  u borbi za naše pravo glasa i bosanski jezik, te akcijama za  Muzej genocida,  Svjetski kongres Bošnjaka, Bošnjačku akademiju i biblioteku, internetske forume i druge medije kao i za sveukupni  bošnjački i bosanski  nacionalni program, zasnovan na našem bosanskom nacionalnom identitetu i angažovanju naših najkvalitetnijih akademskih ljudi. 

 

Nije me iznenadio kontinuirani napad malobrojnih neukih smutljivaca,  bolesnih ambicija i prikrivenih velikosrpskih agenata na rad KBSA i profesora Emira Ramića, jer sam na svojoj koži i sam bio osjetio izdajnički rad tih otrovnih ljudi, koji su pod maskom jugoslovenstva pokušavali  prikriti svoju plaćeničku izdaju ili potpunu  neukost i inferiornost u odnosu na srpsku megalomaniju i lažnu propagandu njihovog lobija u Americi.  

Posebno mi je privuklo pažnju kod profesora Emira Ramića što u tom visoko vrijednom kreativnom radu nema ni traga stranačkog jednoumlja i ekstremizma, kao i njegova tolerancija prema eventualnim  drugačijim razmišljanjima, pogotovo kada su bila dobronamjerna. Zato je za mene neshvatljiva i i izvan svake pameti pojava da nadobudni i neuki pojedinci negiraju ili potcjenjuju te uspjehe čelnika ove naše ugledne i snažne institucije, koja je osnovana prije desetak godina  i djeluje u najmoćnijoj državi svijeta, s ciljem da brine o Bošnjacima koji su bili žrtve velikosrpskog genocidnog etničkog čišÄ‡enja i kao prognanici sa svojih ognjišta doselili u Ameriku i Kanadu.  

Te činjenice mogu ignorirati samo neznanjem ili egoizmom zaslijepljeni ljudi, jer je posve očigledno  da su Bošnjaci u KBSA konačno dobili pravu lidersku krovnu  instituciju koja uspješno vodi našu dijasporu prema  realizaciji  strateških nacionalnih interesa bosansko-hercegovačke države.  Nažalost, stranački lideri u Bosni i Hercegovini često nemaju ni znanje ni potrebnu vizionarsku snagu da prevaziÄ‘u autoritarni nacionalni ekstremizam kao glavnu  prepreku  za stvaranje državne i nacionalne stabilnosti, te vrlo malo koriste akademske intelektualne  potencijale svoga naroda, koji su po svom autoritetu i životnim vrijednosnim  kriterijima iznad stranaka  i njihovih često sramotno iskompromitiranih lidera, izgubljenih u jalovom meÄ‘usobnom sukobljavanju i ovisničkom dodvoravanju velikosrpskoj politici.

Mislim da zbog toga danas u bošnjačkim strankama vlada negativna selekcija i infiltracija sve brojnijih velikosrpskih idolopoklonika pa čak i njihovih i drugih plaćenih agenata. MeÄ‘utim, praksa rada ove institucije je mnogo puta dokazala da se profesor Emir Ramić  i KBSA uspješno i  uporno bore protiv takvog  intelektualnog defetizma, nacionalne izdaje  i moralnog kapitulanstva pred svim agenturnim moćnicima male pameti ali velike agresivnosti, voÄ‘eni     pravom vizijom najperspektivnije multikulturalne  bošnjačke politike i  donoseći novu, pobjedničku aktivnost  u bosansko-hercegovačku političku realnost. To su prepoznali i velikosrpski zatirači bosansko-hercegovačke državnosti, pa  iz svih svojih agitatorskih oružja napadaju na KBSA i njegovog lidera prof. Emira Ramića, često maskirani u neke  bošnjačke i  kvazi-jugoslavenske uloge, iako ih lako otkriva  baš ta poznata kombinacija unutarbošnjačke izdaje i one anegdotske njihove tupavosti i gluposti. Uzork toj velikoj hajci i harangi je spoznaja mafijaša M.Dodiga i ostalih velikosrpskih zavjerenika protiv Republike Bosne i Hercegovine  da su profesor Emir Ramić i  KBSA nakon svojih uspješnih kongresnih rezolucija i drugih političkih poteza  postali najveća prijetnja opstanku Republike Srpske, kao recidivu velikosrpske profašističke agresije, zbog realne mogućnosti  konačnog ostvarenja zahtjeva KBSA za ustavno preureÄ‘enje BiH i ukidanje secesinističkog entiteta. Zato je Vlada tzv. Republike Srpske pokrenula krivične prijave protiv čak 25 američkih državljana bosanskog porijekla, većinom okupljenih oko KBSA, zbog tobožnjih antiustavnih aktivnosti, suludo i bahato želeći da USA i Kanadu pretvore u neke svoje policijske države po receptu UDB-e i OZN-e,  s hapšenjima i progonom nevinih ljudi, ali te prijetnje ne mogu  zastrašiti neumornu ekipu prof. Emira Ramića, niti zaustaviti akciju KBSA za demokratsku standardizaciju dejtonskog ureÄ‘enja i poništavanje entiteta kao rezultata etničkog čišÄ‡enja i genocida. Jedino pravo rješenje je prirodna  regionalizacija BiH na geografskim i ekonomskim osnovama, kako je to i drugdje u svijetu, a lider KBSA prof. Ramić je dokazao da je pravi  podrivač  ustava i državnosti BiH ekstremistički lider RS Milorad Dodik, koji ovom galamom želi prikriti svoj kriminal i političke diverzije, jer KBSA s pravom traži njegov opoziv.

Zato s posebnim veseljem pozdravljam i podržavam sve aktivnosti profesora Emira Ramića i KBSA na usvajanju kongresnih rezolucija o osudi srpskog genocida u Bosni i Hercegovini i ustavnom pravu na obnovu jedinstvene multinacionalne Republike Bosne i Hercegovine bez genocidnih entiteta.

Mr.sc. Ante Milinović iz Bosanskog Novog 

Vijesti: