Podrške plemenitih

POTOCARSKA POVELJA

 

Datum: 27. 05. 2011

 

Upravnom odboru Instituta za istrazivanje zlocina protiv covjecnosti i medjunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

 

Direktoru Instituta za istrazivanje zlocina protiv covjecnosti i medjunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

 

Postovani prof. dr. Ismet Dizdarevic,

Postovani prof. dr. Smail Cekic

 

Ovim pismom u ime 30 000 Bosnjaka Kanade zelim da vas upoznam sa licnoscu i djelom gospodina Emira Ramica i da ga nominujem za priznanje

 

POTOCARSKA POVELJA

 

Profesor Ramic, Predsjednik Kanadskog ogranka Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike i Predsjednik Kanadskog ogranka Instituta za istrazivanje genocida, ime je koje svi na ovom prostoru asociraju sa neumornom borbom za istinu i pravdu na podrucju Sjeverne Amerike i sire. Profesor Ramic, zrtva genocidne ideologije u rodnom Prijedoru, zrtva je i danas produzene ruke te iste ideologije na podrucju Kanade, ali svojim nesebicnim i herojskim zalaganjem za Bosnu predstavlja sinonim otpornosti i patriotizma u najizvornijem znacenju te rijeci.

 

Premalo je prostora da bismo naveli sve njegove zasluge i sve njegove pobjede, ali cemo posvetiti paznju njegovom neizmjernom doprinosu da se Kanada, kao najveca zapadna drzava, pridruzi listi zemalja koje su u svom parlamentu usvojili dokument (motion) koji priznaje da je u Srebrenici pocinjen cin genocida.

 

Iako su se mnogi odupirali prolasku takvog dokumenta, i iako su mnogi pokusali sabotirati ovaj projekat ili u najmanju ruku umanjiti njegov znacaj izbacivanjem rijeci GENOCID iz samog proglasa, Emir Ramic nije pristao ni na jednu drugu opciju osim one koja jasno i glasno objasnjava KO je pocinio, STA je pocinio i KOME je pocinjeno to gnusno djelo, te ga nazvao pravim imenom: GENOCID.

 

U posljednjih sedam godina profesor Ramic se svim svojim snagama zalagao za ideju usvajanja rezolucije o Srebrenci u kandskom parlamentu i ta ideja je konacno urodila plodom i ta rezolucija je usvojena 19-tog Oktobra 2010-te godine.

 

Sada, pod Emirovim budnim okom radimo na usvajanju zakona koji ce oficijelno proglasiti Dan Sjecanja na Srebrenicu u Kanadi, a takodjer i na postavljanju spomen obiljezja zrtvama Srebrenickog Genocida u gradu Windsoru. Clan Kandskog Parlmanta

 

Brian Masse je iz Windsora i on je taj koji je na Emirov zahtjev iznio ovu rezuluciju u kandskom parlamentu.

 

Brian Masse i Emir Ramic planiraju prisustvovati ovogodisnjoj komemoraciji u Srebrenici i mislim da bi to bila odlicna prilika da se Emiru Ramicu uruci priznanje POTOCARSKA POVELJA za njegov doprinos u bobri za istinu i pravdu i borbi na prevenciji genocida.

 

Iskreno,

Senad Alicehajic, koordinator projekta spomen obiljezje SREBRENICA u Windsoru.

Vijesti: