Promocije

Jos jedna uspjesna promocija u Bosanskoj biblioteci u Cikagu

Jos jedna uspjesna promocija u Bosanskoj biblioteci u Cikagu

 

Praznik za dusu i oci

Po gotovo ljetnjem danu, u subotu 25 oktobra  2014. od 2-5 popodne u cikaskoj Bosanskoj biblioteci bila je promocija 24 knjige knjizevnika i veterana novinara istrazivaca, historicara i aktiviste Mensura Seferovica ‘Zivot pise svoju pricu’.

 

 

Nedjib

Iako u 90 godini, sve je sarmirao i odusevio svojim dobrim izgledom i ostrom mislju. Iako pod antibioticima ‘izdrzao’ je  cijeli program koji je odisao ljepotom, okruzen familijom, prijateljima, saradnicima, zemljacima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, i bivse Jugoslavije. Bas kao i njegovi junaci, u publici su bili Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Amerikanci.

 

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (16)

Izlozba njegove 24 objavljene knjige odusevila je sve prisutne. Bio je to , kako neko rece, praznik za dusu, gozba duhovnosti’. Najnoviju knjigu ‘Zivot pise svoju pricu’, uredili su autorov  sin i snaha iz Njujorka, Vanja i Marija Seferovic,  a cikaski dizajner  i slikar Dzevad Buric bio je likovni urednik.

 

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (24)

Nakon  Seferovicevih uvodnih rijeci, i dok je citao pjesemu ‘Sreca’ posvecenu svojoj zeni Sefiki Omanovic Seferovic koja nas je napustila nekako u ovo vrijeme prosle godine, a cijeli skup bio je njoj posvecen, culo se jecanje u sali. Pjesnikinja Senada Cvrk Pargan nije krila suze dok je govorila o ‘Zvjezdama stajacicama’, jednoj od Mensurovih knjiga,

 

 

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (17) i kao da je iz knjige izasla Zlata Kalic, koja je procitala dirljivu poruku Mensuru kao svom komandantu i piscu kojeg cijeni i postuje. Za citav skup Mujko Erovic, jedan od medjunarodnih panelista koji su po slobodnom izboru analizirali, pored najnovije i prethodne Seferovice knjige, je rekao :

Ono jucer je bez pretjerivanja bio historijski skup. Ekskluzivan sto neko rece i za svjetske medije, naravno i za sve nase i u dijaspori i u matici BiH. Hvala jos jednom na suradnji. Idemo dalje, da preboljevamo zla – nema nam druge! Jos jednom pozdravi Mensuru i ekipi, Mujko

 

 

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (31)

A Vesna Sefer, kad je vidjela knjigu ‘Partizanski kolopleti’ nije krila uzbudjenje uz rijeci: ’Ja sam ovu knjigu kao najbolja ucenica dobila kad sam imala 11 godina, a predao mi je cuveni general Sumonja, i evo poslije toliko godina vidim i njenog autora i knjigu, nevjerovatno…’

 

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (30)

Panelisti , dobri znalci Mensurovog djela svakako su i Mugdim Karabeg, novinar  Mostarac, autor romana ‘Fasade’, Ahmet Rahmanovic, autor romana ‘Crna dusa’, Ferid Sefer, vlasnik portala ‘Chicagoraja.net”,

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (22) Nijaz Hodzic, tehnicki urednik casopisa Tribina Bosnjaka i Nova zena, ciji su glavni urednici bili autor Seferovic i njegova cerka Sanja Drnovsek, direktorica Bagija-americko bosanskog instituta za genocid, koja je takodje bila jedna od panelista, i koja je znalacki i stucno izvukla glavne teme pod kojima se nalaze Seferoviceve knjige odstampane u programu koji je dizajnirala  advokatica Marvet Sweis Drnovsek,  supruga autorovog unuka Demijana Drnovseka,

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (25) takodje advokata . Demijan je takodje dao svoj doprinos promociji kao volonter koji od malih nogu radi na raznim projektima u zajednici, u Bosanskoj biblioteci i Bagi institutu.

 

 

Mensur i Nedjib promocija i izlozba

Mladji unuk Emin, student,  takodje je ucestovao u programu procitavsi pjesmu posvecenu svojoj nani ‘Borac’. Samir Biscevic profesionalno je slikao cijeli skup, a mladi reditelj Muamer Celik napravio je video zapis sa promocije.

IMG_7097

Zatim, svoje priloge poslali su iz Kanade Emir Ramic, direktor Instituta ganocida za Kanadu, zatim pjesnik izdavac Simo Esic iz Njemacke, kao Mensurov izdavac nekoliko knjiga.

IMG_7082Govorila je Rahela Habazin Ljubljankic, Dragoljub Batar, Mensurov zet, Mujko Erovic, Dzevad Buric. Azra Mahic donijela je baklavu i bosanske lokume, a Lejla vodu, kafu i kolacice.

 

Mensur i Nedjib promocija i izlozba (29)

Posebna atrakcija bilo je ukljucivanje preko skajpa  profesora Harisa Hojkurica iz Sarajeva, i Nedziba Vucelja ciju smo izlozbu fotograija sa motivima iz Bosne i Hercegovine i Sandzaka imali prilike pogledati .

Mensur promocija (2) Tu izlozbu postavila je Lejla Dizdrevic, i citav skup, slobodno se moze reci bio je praznik i za dusu i za oci.

Nasi mediji Chicagoraja.net i United Bosnia poceli su vec da objavljuju ove priloge u periodu koji je pred nama.

 

Redakcija Chicagoraja


Osmrtnicama ba

Vijesti: