Recenzije

“ Srebrenica”, prof. dr. Ive Duroka

“ Srebrenica”, prof. dr. Ive Duroka

 

Knjiga “ Srebrenica”, prof. dr. Ive Duroka sociologa i politologa, člana MeÄ‘unarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada izuzetno je važno djelo jer prvi put u MaÄ‘arskoj akademskoj i opštoj javnosti govori o genocidu u Srebrenici.

 

Durok temeljito i strucno, na osnovu naučno istraživačkih pokazatelja  analizira uzroke agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i povezanost navedenih zločina sa pasivnošÄ‡u velikih sila i meÄ‘unarodne zajednice.

On konkretno navodi one organizacije, države i ljude koji su direktno ili indirektno odgovorni za zločin u Srebrenici. U razgovoru sa žrtvama i svjedocima agresije i genocida na stručan, ali istovremeno osebujan način piše o največoj tragediji u Evropi poslije Drugog svijetskog rata. Velika je vrijednost  ove važne knjige je  što osim srtručne analize i objašnjenja daje dnevni pregled zbivanja jula 1995.  u Srebrenici.

 

ÄŒitatelji knjige upoznat će se sa situacijom u bivšoj Jugoslaviji, Bosni i Hercegovini i  Srebrenici. Stručni i misionarski karakter knjige ogleda se u tome što maÄ‘arska javnost po prvi put ima priliku upoznati se sa strahotama genocida u Srebrenici. Dr. Durok se ponovo ovom knjigom potvrdio kao vrhunski stručnjak, čovjek izuzetnih ljudskih vrijednosti i pravi humanista.

 

Citat iz knjige

“... U historiji čovjećanstva iznimno je velik broj dogadaja koji se vezuju za neku agresiju, nejljudskost, zločin, rat, i masovana ubojstva. Od tih strahota u novijoj povijesti ljudske rase svakako treba izdvojiti, genocid u Srebrenici. Zločinci su ubijali, silovali, zlostavili, prvenstveno muskarce ali i žene, djecu,  stare i mlade samo zbog njihove vejre, culture, tradicije, različitih nadzora i vrednota…”

Osmrtnice

Vijesti: