Recenzije

Recenzija druge knjige autora Suvada Hotića -

Recenzija druge knjige autora Suvada Hotića - "Moja dobra mahala, sjećanja na Urije"


Sječajući se na dobra, stara vremena i na jedan lijep suživot Suvad Hotić je postao ambasador Ideje Bosne i Bosanskog duha iz čuvene bosanskonovske mahali Urije.

ÄŒitajuči rukopis druge Hotićeve knjige potvrdio sam svoju konstataciju da su Bosnu i Hercegovinu mnogi pokušali uništiti, posebno u posljednjoj agresiji devedesetih godina prošlog vijeka, ali u tome nisu uspjeli zbog čega se ne smije u miru podleći pritiscima i dozvoliti da se univerzalne vrijednosti za koje su mnogi dali živote uništavaju. 

Za razliku od svojih susjeda Bosna i Hercegovina je imala najdublju slobodu zahvaljujući bosanskom uzorku, sažetom u Univerzumu bosanskog kosmopolitizma, koji je daleko iznad površinskog multikulturalizma. Zato je teško zamiliti Ideju Evrope poslije zločina agresije i genocida na Ideju Bosne i Bosanski duh, zločina koji su dubinu bosanske slobode idiličnog življenja sveli na kulturni prezir bosanske trovrsnoti sa potpunom disolucijom bosanskog društva u kome žrtva i dalje nije došla do istine i pravde. 

Zahvaljujući snazi bosanskog duha koji se suprostavio barbarizmu i odbranio najviše civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina ostaje posebno mjesto vječite borbe za samoodržanje, kako vlastitog identiteta, tako i gole ljudska egzistencije.  Zato da Bosna i Hercegovina  nebi šutke pala, da bi bila tu i postojana, da nas dočeka iza ugla, Hotić nas vraća u stara dobra vremena, vraća nas u komšiluk bosanske mahala koji je prepoznao i očuvao bosanskog čovjeka, bosansku ženu bosansko djete.
 
Ideja Bosne i Bosanski duh kao bosanskohercegovački put priznavanja, poštovanja, prihvatanja i tolerisanja drugog i drugačijeg je najmanje pet puta starija od Kulturnog mozaika kao kanadskog puta priznavanja, poštovanja, prihvatanja i tolerisanja drugog i drugačijeg je baš branjena u tima dobrim starim vremenima u dobroj bosanskoj mahali. A Urije u Bosanskom Novom su jedan od najboljih primjera bosanskog komšiluka.

Hotićeva knjiga je veliki doprinos nesalomljivosti povijesnog duha Bosanskog Novog, odnosno Bosne i Hercegovine. Ova knjiga je kulturni - književni dokaz trajnosti povijesne države Bosne i Hercegovine i u njoj grada Bosanskog Novog. Svojim istinitim komšijskim pričama iz bosanskonovske mahala Urije, Hotić smješta mali, ali značajni grad Bosanski Novi u bosanskohercegovačku bitnost i bitisanost oličene u povijesnoj Ideji Bosne i povijesnom Bosanskom duhu.

Na taj povijesni komad planete Zemlje što se Bosanski Novi zove udarali su mnogi, ali nikada nisu i neće uništiti trajnu baštinu – bosansku zemlju, bosanskog čovjeka, bosansku ženu, bosansku djecu i bosansku civilizaciju, koji su branik odbrane Ideje Bosne i Bosanskog duha kroz bosanski komšiluk i bosansku mahalu.

Bosna i Hercegovina je ostala kroz dugu svoju povijest, jedina koja je uvijek bila i cjelovita kao teritorij i jedinstvena kao historijsko trajanje. Bosna i Hercegovina je uvijek uspjevala probuditi zaključane potencijale. Te velike potencijale budi Suvad Hotić kroz svoju novu knjigu. Zato da Bosna i Hercegovina  ne bi šutke pala, da bi bila tu i postojana, da nas dočeka iza ugla, bosanski komšiluk i bosanska mahala se moraju vratiti svojoj Bosni i Hercegovini moraju pobjediti kao najvažniji uslovi pobjede povijesne Ideje Bosne i Bosanskog duha.

Imajuću u vidu sve navedeno najtoplije preporučujem štampanje ove značajne knjige koja će svojim čitaocima svjedočiti Ideju Bosne i Bosanski duh kroz bosanskonovsku mahalu i komšiluk. Autoru želim još mnogo sličnih djela.

U Hamiltonu, Kanada, 7. juni 2018.
Akademik Dr. Emir Ramić
Osmrtnice

Vijesti: