Recenzije

Recenzija knjige Terorizam i njegovo finansiranje u svijetu i Bosni i Hercegovini autora magistra nauka Avdije Ramića

Recenzija knjige Terorizam i njegovo finansiranje u svijetu i Bosni i Hercegovini autora magistra nauka Avdije Ramića

Sa velikim zanimanjem sam pročitao rukopis knjige Terorizam i njegovo finansiranje u svijetu i Bosni i Hercegovini mladog, odvažnog i znalačkog autora magistra nauka Avdije Ramića. U svom znastvenom istraživanju autor obraÄ‘uje jedan od nakomplesniji društvenih fenomena savremenog doba, terorizam. Ramić razvija svoju naučno istraživačku tezu da savremeni terorizam predstavlja jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji savremenog doba upravo zbog toga što je pod utjecajem sveukupnih globalizacijskih procesa, postao globalni fenomen. 

Kao sociopolitički ideološki fenomen, terorizam je prijetnja stabilnosti i globalnom razvoju. Istovremeno terorizam je u funkciji  jačanja odreÄ‘enih političkih interesa vladajućih političkih elita zemalja koje odreÄ‘ene ciljeve žele ostvariti na ovakav način. 

Jedna od najznačajnijih teza autora je da su nejednakosti u društvu vrlo često izvor frustracija, osobito ako se radi o uskraćivanju odreÄ‘enih ljudskih prava, što može dovesti do organiziranja u terorističke skupine.

Imajući u vidu da će terorizam postojati sve dok postoje političke, ekonomske i socijalne nejednakosti i nepravde ovo naučno istraživačko djelo pruža suvremenom svijetu mogući izlaz bar oko generičkog odreÄ‘enja terorizma, u uslovima kada zbog različitih političkih interesa ne postoji jedinstvena općeprihvaćena definicija terorizma. Upravo su ti različiti politički interesi jedan od izvora moći terorizma.

Hipoteza ovog naučno istraživačkog rada da terorizam predstavlja izraz političke i društvene krize kao i izraz nezadovoljstva sveukupnim političkim, socijalnim, ekonomskim, religijskim i drugim kretanjima predstavlja odličan izvor budućim generacijama istraživača u ovoj oblasti.

Imajući to u vidu preporučujem štampanje ovog značajnog djela. Istovremeno preporučujem autoru prevod ovog djela na engleski jezik kako bi što više čitalaca moglo dokućiti poruku i pouke ove knjige.

Akademik Emir Ramić
Hamilton, Kanada, 17. 01. 2019.
Osmrtnice

Vijesti: