Recenzije

Predgovor za knjigu

Predgovor za knjigu  "Slikovni rječnik bosanskog jezika" autora dr. Hazima ef. Fazlića

Bosanski jezik ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije države Bosne i Hercegovine. On je sebe kroz prošlost nazvao bosanskim i on je, primarno, jezik bošnjačkog naroda te svih onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu. Bošnjački narod sebe legitimira sa bosanskim jezikom. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bošnjačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski jezik. Naziv bosanski jezik jeste aspiracija i na državu Bosnu i Hercegovinu jer je nastajao na bosanskohercegovačkoj zemlji. Bosanski jezik je neosporna, naučno utemeljena, historijska i kulturološka činjenica. Kao što Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik imenuju bosanskim, tako isto bosanski jezik je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija države Bosne i Hercegovine.

Pred nama je veoma veoma važno djelo istaknutog imama i intelektualca dr. Hazima Fazlića, "Slikovni rječnik bosanskog jezika". Dr. Fazlić u izradi Slikovnog rječnika bosanskog jezika polazi od činjenice da svako djete bošnjačkog i bosanskohercegovačkog porijekla mora imati znanje o svom korijenu, porijeklu, identitetu, svojoj tradiciji, kulturi, jeziku svojih majki i očeva jer su to važne predispozicije da će biti i ostati stabilna, snažna i pouzdana osoba. Autor upotrebom slike govori o bosanskom jeziku i tako djeci njihovom metodom govori istinu, da ne dozvole da bude dovedeno u pitanje ono što su njihovi preci njegovali, čuvali i očuvali odgajajući svoju djecu na bosanskom jeziku, prenoseći im vrijednosti i emanet da budu Bošnjaci, dobri muslimani, ponosni na svoju vjeru, na svoju domovinu i na svoj maternji bosanski jezik.

Posebno je važno saćuvati bosanski jezik u dijaspori gdje je asimilacija graÄ‘ana Bosne i Hercegovine u strana društva, posebno mladih i djece, uveliko u toku. Prema nekim istraživanjima u dijaspori više od 50 procenata jezik komunikacije nije bosanski nego strani jezici. Zato navedeno djelo je značajan doprinos očuvanju bosanskog jezika u sredinama u kojima putem stranog jezika do nas dopiru sve informacije i znanja.

Autor daje doprinos očuvanju bosanskog jezika i na taj način jačanju veze sa domovinom. Dok sam čitao rukopis razmišljao sam o potrebi svakodnevne borbe, upornosti i motivacija za očuvanje bosanskog jezika. Šta ako izgubimo našu djecu po dalekom svijetu rasijanu, šta ako izgubimo vezu sa jedinom domovinom. Bosanski jezik je dio identiteta Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Zapravo jezik, to smo mi. Izgubimo li ga, izgubljeni smo. On nas svrstava i obilježava. Zbog toga je od velikog je značaja za svako dijete koje odrasta i živi u dijaspori da sačuva maternji jezik i svoj indentitet.

Djelo dr. Fazlića daje odgovor najmlaÄ‘ima kako spoznati vrijednosti njegovanja bosanskog jezika. Omogućuje da se mnogo više koristi bosanski jezik i tako doprinese očuvanju vlastitog identiteta. Istovremeno Slikovni rječnik je idealna prilika za poticaj učenika u istraživanju bosanskohercegovačkog blaga i historijata bosanskog jezika. Cilj je da kvalitetnim i kreativnim podučavanjem s raznovrsnim radionicama poboljšamo vještine komunikacije, pravilan način izražavanja, bogaćenje rječnika, jer na ovaj način utječemo na razvoj ličnosti djeteta, prevazilaženje poteškoća u učenju. Tako bosanski jezik poprima vrijednosnu ulogu, ujedno postajući sredstvo koje ojačava osjećaj pripadnosti i zajedništva. ÄŒitanjem i učenjem Slikovnog rječnika djeca stječu samopouzdanje i šire znanja.

Preporučujem štampanje ovog rječnika. Ohrabrujem autora da nastavi značajan rad na polju bosanskog jezika. Posebno se obračam bošnjačkim i bosanskohercegovačkim organizacijama i zajednicama da nabave rječnik, podjele ga djeci i upotrebljavaju u procesu učenja i školama bosanskog jezika.

Dr. Emir Ramić
Hamilton, Kanada
30. 08. 2020.
Osmrtnice

Vijesti: