Vijesti

Permanentna borba protiv zla ne obavezuje samo poslije Aušvica, nego i poslije Omarske

Permanentna borba protiv zla ne obavezuje samo poslije Aušvica, nego i poslije Omarske

22 godine od zatvaranja koncentracionog logora smrti Omarska – 22 godine ponižavanja žrtava genocida u BiH. Koncentracioni logor smrti Omarska je paradigma največeg zločina poslije Holokausta u Evropi poslije Drugog svijetskog rata – zločina agresije na RBiH i genocida protiv Bošnjaka. Genocid nad Bošnjacima u BiH sa koncentracionim logorom smrti Omarska kao najstrašnijim simbolom toga genocida je u poslijeratnoj Evropi po svojoj okrutnosti neuporediv. Permanentna borba protiv zla ne obavezuje samo poslije Aušvica, nego i poslije Omarske, poslije strašnih zločina mučenja, ubijanja, silovanja koja ostaju nedokučiva ljudskom i civilizacijskom krugu. Tako je holokaust postao dio historije, historije koja se ponavlja na drugim mjestima i drugim društvenim grupama, kao što je genocid nad Bošnjacima. Poslije zločina u koncentracionom logoru smrti Omarska s pravom se možemo upitati: A gdje je sada onaj osnovni moralni princip  "Ne čini drugome ono što ne želiš da tebi drugi čini". Doista, zločini nad bošnjačkim narodom su porazili čovjeka, civilizaciju, istinu, pravdu, humanizam, toleranciju. Neutralnost i pasivnost takozvane meÄ‘unarodne zajednice nije ništa drugo do prećutno odobravanje agresije na meÄ‘unarodno priznatu državu BiH i genocida nad Bošnjacima, što se može svrstati s onu stranu morala. U pitanju je kulturnocivilizacijski animozitet prema Bošnjacima na koga Bošnjaci još nemaju kolektivni, zajednički odgovor. A taj odgovor treba biti institucionaliziranje kolektivne bošnjačke kulture pamćenja kao sastavnim djelom renesanse bošnjačkog nacionalnog bića.

Odluku uprave Arcelor Mittala i Policije entiteta Republike Srpske, institucije koja je Presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde osuÄ‘ena kao izvršilac zločina genocida,  da, i pored uredne najave njihovog prisustva od strane organizatora skupa i odobrenja Ministarstva odbrane BiH, zabrani Jedinici za odavanje počasti Oružanih snaga BiH ulazak u krug kompleksa logora Omarska, Institut za istraživanje genocida, Kanada karakteriše kao još jednu u nizu poniženja na preživjele žrtve i svjedoke genocida u BiH. I ove godine su ponovo žrtve genocida ponižene u Omarskoj, kao i prošle godine kada je predsjedniku Haškog tribunala Theodoru Meronu dozvoljeno da vidi samo dio prostorija u kojima su bili smješteni logoraši.

Koncentracioni logor smrti Omarska formiran je 24. maja 1992. godine, a u njemu je bilo zatočeno oko 6000 logoraša. Oko 700 logoraša nije preživjelo torture ovog zloglasnog logora. Logor Omarska zatvoren je 06.08.1992. godine, nedugo nakon što su ga posjetili poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams i napravili snimke izmučenih i neuhranjenih zatvorenika koje su obišle svijet.

Emir Ramic

Vijesti: